Asociația Culturală PlaCello se bucură de succesul fantastic al CelloVerse – proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


55 de cursanți violonceliști, din 7 țări (România, Bulgaria, Serbia, Vietnam, Polonia, Macedonia și America), au beneficiat de lecții individuale, diverse seminare, repetiții cu ansamblul de violoncele CelloVerse - MiniCellos și concerte impresionante susținute de profesorii invitați!


Proiectul s-a desfășurat în perioada 27 mai - 4 iunie 2023 în București și Timișoara.


În paralel cu programul de Masterclass, în data de 29 mai 2023, a avut loc concertul multisenzorial CelloVision. Acest eveniment a transformat Control Club într-o adevărată sală de concert, unde publicul numeros a fost impresionat de prestația celor trei artiști: Adrian Mantu - violoncelist, Mihai Cucu - artist vizual și Mario Josim - artist multisenzorial.


Adrian Mantu, violoncelist și profesor invitat în cadrul proiectului CelloVerse, este fondatorul Cvartetului ConTempo, membru al Fellows String Quartet, Galway’s Ensemble in Residence și al Cvartetului Național RTÉ.
În anul 2022 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României Klaus Iohannis.

În data de 1 iunie 2023 violonceliștii: Răzvan Suma, Adrian Mantu, Ella Bokor; membrii MiniCellos - Ruxandra Țoța, Tiago Suma și Anton Palu; au susținut un concert deosebit de Ziua Copilului la AFI Cotroceni, unde alături de invitații care completează Ansamblul PlaCello - Ștefan Cazacu și Mircea Marian, au încântat părinții și au stârnit curiozitatea copiilor din public asupra violoncelului.

Concertul CelloVerse, din data de 3 iunie 2023, a fost o premieră pentru unii dintre cursanții care au cântat pentru prima dată într-un ansamblu format din 27 de violonceliști.


Participanții activi din cadrul Masterclass-ului s-au prezentat excelent la repetiții și la concertul susținut în cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Orchestra de violoncele a fost coordonată de Mihail Jojatu, membru al Boston Symphony Orchestra și membru fondator al Boston Cello Quartet, care cu ocazia acestui eveniment a debutat în rol de dirijor!

Mihail Jojatu a susținut lecții de violoncel în cadrul CelloVerse și a prezentat un seminar despre pregătirea esențială de care au nevoie violonceliștii pentru a putea obține un post în orchestră. Cursanții au avut ocazia să descopere o abordare diferită asupra repertoriului simfonic și de operă.


Soma David, cursant în cadrul CelloVerse, a declarat: “M-am umplut de bucurie când am văzut proiectul CelloVerse & CellEAST Festival, un important eveniment violoncelistic şi cultural foarte apreciat de muzicieni şi public. Pentru mine a fost o plăcere să particip, atât pe plan profesional cât şi personal. A fost o săptămână pe care am petrecut-o productiv în compania unor mari violoncelişti de renume mondial.”

 

MiniCellos - cei mai simpatici tineri violonceliști, au demonstrat la cursurile de violoncel și în concert cât de frumos este acest instrument și cel mai important mesaj al lor este: Violoncelul se poate studia din clasa I în toate școlile de muzică din România!


La Masterclass-ul MiniCellos au participat copii începători și avansați cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.


“Cei mici au dovedit că prin prietenie și din dorința de a face performanță la violoncel pot realiza împreună lucruri deosebite. Pentru ei a fost o experiență care cu siguranță va rămâne o amintire frumoasă și care totodată îi stimulează pentru a progresa.” Declară Ella Bokor - Președinte al Asociației Culturale PlaCello.


Lecțiile de violoncel și repetițiile de muzică de cameră din cadrul MiniCellos au fost susținute de profesoarele: Ella Bokor - Fondatoarea proiectului MiniCellos, Ani Marie Paladi - Profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte Iosif Sava din București și Teodora Atanasova - Profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Naționale de Muzică Lyubomir Pipkov din Sofia, Bulgaria.

Iată ce spune Anton Palu - 11 ani, violoncelist în cadrul MiniCellos din 2020, despre experieța din acest an: “M-am bucurat să cânt împreună cu grupul MiniCellos de Ziua Copilului și la concertul final, să cunosc copii noi și să-i revăd pe prieteni, să merg la concerte, să-i iau interviu lui Bruno Cocset, să asist zilnic la seminare și alte lecții. Abia aștept următorul MiniCellos!”


Tot în ziua de 3 iunie 2023 a avut loc concertul susținut de specialistul în muzică veche și violoncel baroc - Bruno Cocset!
Biserica Italiană a găzduit acest eveniment inedit la care publicul s-a bucurat de o interpretare unică a renumitului Bruno Cocset - Fondator al Les Basses Réunies, profesor la CNSMD din Paris, la Haute École de Musique din Geneva și la École Superior of Music of Catalonia din Barcelona unde a creat clasa de violoncel cu specializare în muzică veche.

Violoncelistul francez a predat lecții individuale concentrate pe repertoriul baroc, și a prezentat un seminar despre istoria violoncelului, la care au participat cursanți și profesori din cadrul CelloVerse, MiniCellos și UNMB.
De asemena, Bruno Cocset a susținut în data de 30 mai 2023 un concert în Timișoara - Capitală Europeană a Culturii.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului CellosVerse - MAESTROS CONCERT - a avut loc la Ateneul Român în data de 4 iunie 2023.
Cei 15 renumiți violonceliști/profesori au interpretat un program divers, de la muzică Baroc la Rock, și au reușit să ridice în picioare publicul entuziasmat!

***

Proiectul CelloVerse, în parteneriat cu CellEAST Festival, i-a avut invitați pe violonceliștii: Bruno Cocset, Mihail Jojatu, Attila Pasztor, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Laszlo Fenyo, Mihai Marica, Nick Photinos, Mircea Marian, Ella Bokor, Adrian Mantu, Octavian Lup, Ștefan Cazacu, Teodora Atanasova și Ani Marie Paladi.


Proiectul CelloVerse a avut un success fantastic fiind susținut de AFCN.
Atât proiectul CelloVerse cât și CellEAST Festival - primul brand de success internațional inițiat de Asociația Culturală PlaCello, s-au bucurat de vizibilitate de un imens interes din partea publicului.


Site www.celleast.com
Facebook www.facebook.com/celleastfestival/
Instagram www.instagram.com/celleastfestival/
YouTube www.youtube.com/@celleastfestival

 

ORGANIZATOR: Asociația Culturală PlaCello
Evenimentele educaționale CelloVerse și MiniCellos sunt CO-FINANȚATE de Administrația Fondului Cultural Național.


PARTENERI PRINCIPALI: Asociația UCIMR – ”Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, U.N.M.B. – Universitatea Națională de Muzică București, Radio România, Filarmonica Banatul Timișoara.


PARTENERI: Hotel Berthelot, Control Club, Thomastik-Infeld, Tarom, JovialCellos, Comites România, Biserica Italiană, Catalog Muzical.


PARTENERI MEDIA: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RADOR, EnjoyTV România, TLCom.ro.


PARTENERI GASTRONOMICI: Pow Wow, La Salumeria București, Trattoria Adagio.