Dintre toate popoarele lumii, romii sunt un popor învăluit în mister si vrajă, venit  de la începutul lumii să bucure sufletul oamenilor. Totuși puțini îi înțeleg și puțini îi iubesc. Romii, în ciuda istoriei lor tragice trăiesc, cu credința că sunt copiii Celui care ne-a creat pe toți. Astăzi, acest popor arată lumii că viața lui simplă și apropiată de natură amintește de cea care ne-a fost dată s-o trăim, în scurta noastră călătorie pe pământ.

Festivalul aflat la cea de-a treia ediție reunește artişti şi scriitori romi din 16 ţări și 4 continente, devenind Festivalul Mondial Romaii Poesia.
 
 
Sibiu, Orașul Culturii, va găzdui, între 11 - 14 octombrie 2018, Festivalul Internațional „ROMAII POESIA”, ediţia a III-a, ai cărui amfitrioni vor fi poeții Santino Spinelli și Luminița Cioabă. 
 
Festivalului Internațional „Romaii Poesia”, singurul festival de acest fel din lume, va cuprinde, la fel ca în edițiile anterioare, programe atractive pentru public, cum ar fi workshop-ul dedicat poeților și scriitorilor romi, târgul gastronomic și meșteșugăresc și, în special, spectacolul din Piața Mică. Pe lângă acestea, publicul va putea urmări programe noi, precum atelierele de creație și seratele cinematografice dedicate filmelor documentare realizate de regizori și producători romi. Vor fi, astfel, numeroase oportunități pentru ca publicul să cunoască cât mai multe fațete ale acestui popor răspândit în toate colțurile lumii.

Festivalului Internațional „Romaii Poesia” va  cuprinde o serie de activități culturale - o întâlnire de creație a mai multor poeți și scriitori de origine romă din întreaga lume, prezentare de filme documentare – și alte activități de divertisment – fashion, târg gastronomic cu degustare și de meșteșuguri, dar și un spectacol de dans inspirat din muzica romaii.

Festivalul se va deschide, în zilele de 11 - 12 octombrie, la Universitatea Lucian Blaga, cu un work-shop de literatură romaii intitulat: „La porțile unei literaturi încă necunoscute”. Vor participa, ca invitați, poeţi și romancieri romi, profesori la prestigioase universitătț din lume: Marcel Courthiade (Franta), Santino Spinelli (Italia), Cecilia Woloch (SUA), Jorge Bernal (Argentina), Punita Singh (India), Lylyana Kovatcheva (Bulgaria), Hristo Kyuchukov (Germania), Alija Krasnici (Serbia), Gheorghe Sarău, Delia Grigore, Vasile Ionescu (Romania) și mulți alții. De asemenea, la dezbateri, ULBS va fi reprezentată de studenți și cadre didactice. Cu această ocazie, se va realiza un schimb de informații despre posibilitățile și oportunitățile de manifestare culturală a romilor, în țara natală a fiecăruia, și vor fi identificate soluții la probleme comune și modalități de a face cunoscute în lume operele autorilor romi.

Sâmbătă, 13 octombrie: Universul Romano
Un obiectiv principal al întâlnirilor vor fi cultura și tradiția romani din România, într-un cadru de romano autentic, special amenajat în Pădurea Dumbrava, între orele 09- 14. Participanții la festival vor găti mâncăruri tradiționale din ţara unde trăiesc. Rețetele premiate vor intra în meniurile restaurantelor sibiene.

În zilele de 13, 14 octombrie, se va desfășura parada participanților, în Piața Mică, începând pe pietonala Nicolae Bălcescu, cu participarea delegațiilor din SUA, Polonia, Italia, Germania, Serbia, Macedonia, India, Bulgaria, Anglia, Argentina, Olanda, Norvegia, Japonia, Franța, Albania și România.
Festival se va încheia în Piața Mare a Sibiului, cu un spectacol de muzică și dans romaii din România și din lume.
 
Organizatori: Fundația Social-Culturala a Romilor „Ion Cioabă”, acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identitații Naționale, Consiliul Județean Sibiu, Consulatul General al Republicii Federale Germania, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, Universitatea Lucian Blaga, Astra Film, Hotel Hilton.

Parteneri media: Televiziunea Româna, Radio România Cultural, Hermannstadter Zeitung, Tribuna, etc.