Pe 18 iulie incepe cea de-a IX-a editie a Saptamanii Comediei, evenimentul cultural al Brasovului care aduce publicului comedia sub forma spectacolelor de teatru si proiectiilor de film, la Teatrul Sica Alexandrescu si la Cinema Astra. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.saptamanacomediei.ro, iar biletele mai sunt disponibile pe www.biletebrasov.ro.

Teatrele Nottara, Bulandra, Odeon, Asociatia Jamais-Vu din Bucuresti si Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti sunt doar cateva dintre companiile de teatru de renume din Romania care vor sustine spectacole in sectiunea competitionala a Saptamanii Comediei. Un juriu de profesionisti in arta dramaturgica va acorda 5 premii: Cel mai bun Actor, Cea mai buna Actrita, Premiul pentru Regie, Cel mai bun Spectacol si Premiul Special al Juriului. Membrii juriului sunt teatrologul si criticul de teatru Maria Zarnescu, actorul si managerul Teatrului Sica Alexandrescu, Dan Cogalniceanu, teatrologul si criticul de teatru Alina Epingeac, scriitorul, jurnalistul si analistul Pop Culture Ioan Big si scriitorul, translatorul si cunoscutul critic de teatru Doru Mares.

Piesele de teatru care pot fi vazute la editia de anul acesta a Saptamanii Comediei sunt:

Fetele Pelican – prezentat de Teatrul Nottara Bucuresti (18 iulie), Furtuna – spectacol al Teatrului Bulandra Bucuresti (19 iulie), Toxic – adus de Teatrul Toma Caragiu Ploiesti (20 iulie), Rebarbor – prezentat de Teatrul Odeon Bucuresti (21 iulie), Cina cu prietenii – montat la Teatrul Bulandra Bucuresti (22 iulie) si Funia – spectacol al Asociatiei Jamais-Vu din Bucuresti (23 iulie).

Festivalul va fi inchis pe 24 iulie cu o Seara de Gala, in cadrul careia se va vedea spectacolul Rosto - Teatrul Act Bucuresti, castigator a patru premii la editia din 2021 a Saptamanii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Radulescu, Premiul pentru Cea mai buna regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, si Premiu Special al Juriului: Marcel Iures, pentru excelenta in arta actorului).

Cu ocazia festivalului Saptamana Comediei, mari nume ale teatrului romanesc contemporan se vor afla la Brasov. Printre invitatii care vor urca pe scena Teatrului Sica Alexandrescu se numara Marcel Iures, Elvira Deatcu, Serban Pavlu, Anca Sigartau, Victoria Cocias, Vlad Zamfirescu si multi altii.

In cele 7 zile de festival, publicul va putea viziona nu mai putin de 11 filme, castigatoare in total a 7 premii Oscar si care numara alte 17 nominalizari la Academia Americana de Film. Tema primelor cinci proiectii este: Actori renumiti in filme clasice de comedie.

Programul este:

Luni, 18 iulie - „Sabrina”, din 1954, in regia lui Billy Wilder cu Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden.
Marti, 19 iulie - „The Nutty Professor”, un clasic de si cu Jerry Lewis.
Miercuri, 20 iulie - „It’s a Mad Mad Mad Mad World”, regizat de Stanley Kramer, care il are in rolul principal pe Spencer Tracy.
Joi, 21 iulie - „The Apartament”, comedia cu Jack Lemmon si Shirley MacLaine, care a primit in 1961 premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj si cel mai bun decor.
Vineri, 22 iulie - „Good Morning, Vietnam”, cu Robin Williams, probabil productia cu cel mai bun soundtrack din ultimii 40 de ani.
Sambata si duminica, Saptamana Comediei propune publicului 6 filme romanesti, sectiune prezentata de CINEMARATON.

Pe 23 iulie se vor vedea filmele „Maria Mirabela” dar si cel de-al treilea film semnat de Nae Caranfil, „Asfalt Tango” si pelicula laudata de Martin Scorsese, „Sieranevada”.

Ultima zi de festival este dedicata intai copiilor prin proiectia filmului „Dumbrava Minunata”, iar in incheiere lui Nae Caranfil, unul dintre cei mai mari regizori romani, cu filmul „6.9 pe scara Richter” si capodopera „Filantropica”, cu Mircea Diaconu si Gheorghe Dinica.

Toate filmele sunt proiectate la Cinema Astra, iar intrarea este gratuita in limita locurilor disponibile.
Programul complet al festivalului se gaseste pe site-ul oficial www.saptamanacomediei.ro

Organizatori: Asociatia Culturala Fanzin si Teatrul Sica Alexandrescu Brasov.
Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Primaria Municipiului Brasov
Sponsori: Zizin Ape Minerale Naturale, Elmas, Coresi Shopping Resort, Elecon, Ana Hotels, Romarg, Provideo, Cinemaraton
Partener culinar: Sergiana Poiana Marului
Parteneri media: AGERPRES, Iqads, Liternet, Magic FM, Observator Cultural, Propagarta, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, fwdBrasov, BizBrasov, mytex.ro, Transilvania Express