RELIEF isi propune sa valorifice si sa valideze arta teatrala facuta de adolescenti, punand bazele unui cadru inspirational, concentrat pe experiment si invatare: 90 de liceeni vor juca pe scena Teatrului EXCELSIOR si vor lucra, timp de trei zile, cu 6 regizori si 6 muzicieni. Proiectul este compus din doua sectiuni: Secvente si Spectacole de Teatru Tanar.
 
Secvente este sectiunea necompetitiva, in cadrul careia adolescentii vor lucra timp de trei zile pe o scena dintr-o piesa de William Shakespeare, sub indrumarea catorva dintre cei mai prolifici tineri regizori din Romania: 
Bobi Pricop (montari la Teatrul ACT, Teatrul Bulandra din Bucuresti, Teatrul National Marin Sorescu din Craiova s.a)
Vlad Cristache (montari la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul EXCELSIOR, Teatrul de Comedie din Bucuresti s.a)
Horia Suru (montari la Teatrul National din Bucuresti, Teatrul ACT, Teatrul Maria Filotti din Braila s.a)
Erwin Simsensohn (montari la Teatrul National Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, Teatrul National Targu-Mures s.a)
Alex Mazgareanu (montari la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara din Bucuresti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt s.a)
Dragos Musoiu (montari la Teatrul de Comedie din Bucuresti, Teatrul National Marin Sorescu din Craiova s.a). 

Fiecarui regizor i se va alatura si un colaborator muzical. Pe 15 mai, fiecare trupa va prezenta pe scena mare a Teatrului EXCELSIOR momentul teatral dezvoltat impreuna cu regizorii indrumatori. 
 
Spectacole de teatru tanar reprezinta sectiunea competitiva a RELIEF. In primele doua zile de festival, trupele vor fi invitate sa isi prezinte spectacolele de teatru pregatite in prealabil, in fata unui juriu compus din personalitati marcante ale scenei romanesti.
 
Cele sase trupe invitate sa ia parte la prima editie a RELIEF sunt Amprente, Brasov, cu spectacolul Pisica Verde, AS, Bucuresti, cu A fost si inca este, Atelierul de Teatru, Botosani cu Nu pot sa respir), Brainstorming, Bucuresti cu The Breakfast Club, Drama Club, Botosani cu Harap-Alb?! si Seism, Focsani, cu Stelele sunt ultima mea grija. 
 
RELIEF este primul proiect din Romania gandit sa prezinte publicului bucurestean atat produsele unui portofoliu pregatit in prealabil cat si rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creeaza un context dedicat experimentului sub presiune, un context care isi propune sa dezinhibe si sa elibereze spiritul creator, toate acestea insa sub indrumarea unor profesionisti.
 (Adrian Gazdaru - directorul Teatrului EXCELSIOR). 
 
„Ethos-ul Teatrului EXCELSIOR s-a aliniat perfect cu cel al organizatorilor Festivalului de Teatru Tanar IDEO IDEIS, de la Alexandria. Impreuna am gandit un laborator care isi propune sa aduca in fata publicului din Bucuresti cateva dintre cele mai performante trupe de teatru de adolescenti din Romania. Credem ca necesitatea unui astfel de eveniment este una reala, cu atat mai mult cu cat produsele teatrale create de liceeni sufera de o slaba vizibilitate si validare. Cred cu onestitate ca multe dintre aceste spectacole pot sta cu usurinta alaturi de cele ale profesionistilor. Regizorii invitati in cadrul acestui proiect ii vor ghida pe participanti, oferind instrumente si indrumare pentru dezvoltarea momentului teatral. Aproape 90 de adolescenti din intreaga tara se vor manifesta creativ in cele trei zile de laborator. Iar pe 15 mai o sa putem vedea rezultatele. Ne dorim ca adolescentii care joaca astazi pe scena RELIEF sa fie in cativa ani actorii profesionisti ai EXCELSIORULUI. Acest proiect reprezinta doar primul pas dintr-o strategie pe termen lung, care isi propune sa creeze o comunitate coagulata in jurul teatrului, o comunitate de tineri artisti care poate creste impreuna cu noi.”  RELIEF este un eveniment organizat de catre Teatrul EXCELSIOR, in parteneriat cu Asociatia TETA (Ideo Ideis).