Miercuri, 27 octombrie 2021, de la orele 19:00, Asociația Politeia lansează, printr-un eveniment transmis online, publicația care oferă primele răspunsuri la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu fabricile din cartierul Militari?”. „Trecutul industrial al Bucureștiului - recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari” este un proiect prin care o echipă interdisciplinară încearcă să reconstituie drumul unuia dintre cele mai cunoscute cartiere ale Bucureștiului de la un sat din periferia capitalei, la cartier de suport al industriei socialiste, devenit astăzi spațiu de consum și dezvoltare.

În ultimele luni, în procesul de documentare și cercetare, echipa a căutat momentele-cheie din istoria a 5 fabrici din cartier: Turbomecanica, Uzina de Radiatoare, echipament metalic, obiecte și armături sanitare - UREMOAS, CESAROM, Combinatul de Produse Lactate – București, Întreprinderea de Confecții și Tricotaje București - APACA.

În cadrul proiectului au avut loc interviuri cu foste angajate și foști muncitori ai fabricilor, s-au cercetat arhivele istorice și articolele din presa vremii, unii locuitori din MIlitari au trimis poze din arhivele personale, iar primele rezultate ale cercetărilor istorice, sociologice și arhitecturale vor fi prezentate în broșura care va fi disponibilă atât în format fizic, cât și online, pe site-ul www.politeia.ro.

„Am stat de vorbă cu zeci de persoane, foști muncitori la fabricile din Cartierul Militari, despre diverse aspecte legate de locul lor de muncă, dar și despre cum își petreceau timpul liber și cum au simțit ei transformările prin care a trecut cartierul. Astfel, unii își amintesc cu plăcere despre prieteniile legate la serviciu și păstrate chiar și acum, alții ne-au povestit despre responsabilitatea de a lucra într-un loc cum era Turbomecanica, importanța pe care colaborarea cu Rolls-Royce o dădea muncii lor etc. Credem că este important ca aceste amintiri să fie consemnate pentru a putea fi transmise mai departe generațiilor mai tinere.” a declarat George Constantin, managerul proiectului.

La eveniment vor participa Elena Trifan (sociolog, coordonatoare proiect), Alecsandru Vasiliu (arhitect, cercetător-curator proiect), Andrei Răzvan Voinea (istoric, cercetător-curator proiect) și George Constantin (manager de proiect, moderator eveniment).

La final, cei care doresc vor putea intra în dialog cu echipa proiectului, adresând întrebări prin intermediul comentariilor deschise. Evenimentul va fi transmis online, live (https://fb.me/e/98M20FvBJ), miercuri, 27 octombrie, de la orele 19:00, pe paginile de Facebook Politeia și Cartierul Militari - Trecutul industrial.

***
Politeia este un ONG înființat în octombrie 2014 cu scopul de a contribui la îmbunătățirea educației în România. Politeia reprezintă o încercare de a înțelege problemele educației din România și de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere și să se dezvolte independent.

Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.