Fundația Regală Margareta a României, în calitate de Promotor al proiectului „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” lansează procesul de selecție pentru beneficiarii activităților de stimulare a aptitudinilor și dezvoltare a competențelor tinerilor artiști debutanți.

Tinerii talentați cu vârsta între 14 și 24 de ani care studiază la liceele și universitățile de muzică și arte vizuale, și care provin din familii cu venituri reduse, pot aplica până pe 20 octombrie. În urma procesului de selecție, 30 dintre aceștia vor fi sprijiniți pentru a se afirma în domeniul creativ și cultural.

Pe perioada unui an calendaristic, tinerii muzicieni și artiști vizuali vor avea acces la informații și cunoștințe specializate de actualitate, ce îi vor ajuta în dezvoltarea competențelor și în evoluția profesională prin:
 program de mobilitate în Norvegia: vizită de documentare și schimb de experiență
 tabără de creație
 mentorat
 3 workshop-uri pentru dezvoltarea competențelor pentru antreprenoriat, management de proiect și marketing online
 consultanță individuală pentru realizarea unui plan de afacere în domeniul creativ și cultural.

Dosarul complet de candidatură trebuie să conțină formularul de înscriere, curriculum vitae, o scrisoare de recomandare din partea unui profesor de specialitate, adeverință de elev/student sau copie după carnetul de elev/ student, copie act de identitate buletin/carte de identitate sau certificat de naștere și trebuie trimis până la data de 20 octombrie 2021, la adresa de e-mail tineretalente@principesa.ro. Rezultatele selecției vor fi anunțate în luna noiembrie 2021.

Detalii despre modalitatea de aplicare și selecție se regăsesc AICI. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa tineretalente@principesa.ro.

Proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR). Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022 și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști debutanți. Obiectivul general vizează consolidarea sustenabilă a dezvoltării economice prin sprijinirea artiștilor, profesioniștilor și antreprenorilor din domeniile culturale și creative în dobândirea de cunoștințe antreprenoriale și realizarea de planuri de afaceri. Se vizează asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție prin cooperarea bilaterală cu P1 - Nedland Kultur din Norvegia.

***
Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Despre Fundația Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic.

Despre Nedland Kultur

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România.