Un demers multidisciplinar inovator ce își propune să revoluționeze  teatrul digital din întreaga Europă

ACuTe - cultural tesbdeds for performing arts and new technology

Un nou și inovator proiect de teatru digital tocmai a primit undă verde pentru a „revoluționa” modul în care teatrul și artele spectacolului sunt produse și interpretate în întreaga Europă.

Lansarea proiectului AcuTe, un proiect de teatru digital de mari dimensiuni, va avea loc joi, 8 septembrie 2022, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de artă digitală din lume: Ars Electronica, ce se desfășoară la Linz, în Austria.

Panelul de discuție Digital Theatre - Democratization of a Medium va reuni artiști și creatori implicați în ACuTe care vor discuta despre modul în care transformarea digitală va modela teatrul în anii următori. Lansarea proiectului va avea loc pe o scenă 3D imersivă, în decorul spectacolului mixed-reality SH4D0W.
 
Care este elementul cu adevărat transformator în trecerea de la teatru la teatru digital? Cum se transformă mediul într-un spațiu în care linia dintre performeri și receptori se estompează?

În cadrul acestui panel de discuție se va analiza modul în care o nouă abordare a publicului va modela scena (digitală) de teatru din Europa și nu numai, în anii următori. O nouă înțelegere a conceptelor și relațiilor dintre teatru, public, performance și spațiu este ceea ce constituie transformarea digitală a teatrului ca mediu. Publicul este invitat să facă schimb de idei cu participanții despre posibilele aplicații viitoare ale conceptelor digitale în teatru și despre modul în care doresc să se implice în dezvoltarea acestuia.

Din partea Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, participă la eveniment Alexandru Boureanu, managerul teatrului și George Albert Costea, actor al Naționalului craiovean și coordonatorul proiectului în România. Din echipa română face parte și Ciprian Făcăeru, arhitect în realitatea virtuală și mixtă, designer de experiențe digital augmentate și interactive, cercetător new media.

Proiectul ACuTe, care este co-finanțat de Uniunea Europeană, reunește 14 organizații europene de top din domeniul teatrului și al cercetării, care au drept scop să dezvolte producții de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat. Noile tehnologii includ roboți, inteligență artificială și „spațiu imersiv de explorare ”, fiecare urmând a fi testate de către diferite organizații pentru a încerca noi moduri de a produce spectacole, de a spune povești pe scenă și de a determina publicul să interacționeze și să relaționeze cu arta.

Experimentarea va fi ghidată de conceptul inovator „testbed”, nemaiîntâlnit până acum în artele spectacolului, și va duce la diseminarea cunoștințelor pentru a îmbunătăți abilitățile sectoarelor mai largi ale teatrului și artei spectacolului.

Urmând modelul altor sectoare, ACuTe va crea un „TESTBED pentru zona culturală”. Acest proces, o integrare interdisciplinară a tehnologiei digitale și a co-creației, va duce la testarea și prototiparea noilor tehnologii în cadrul celor trei teme cheie ale proiectului: noile dramaturgii, stage design și implicarea publicului. Acestea vor fi inovații în modul în care spunem povești pe scenă, în modul în care acestea sunt produse și în modul în care publicul interacționează cu ele.

Organizațiile partenere se vor împărți în trei grupuri, care se potrivesc celor trei elemente de testare, pentru a facilita schimbul regional de cunoștințe. Procesul de lucru va fi susținut de o serie de rezidențe ale experților, ateliere de formare și sprijin pentru dezvoltarea capacității profesionale în integrarea profundă a tehnologiei în procesul de producție teatrală pe termen lung.

Elementul cheie al proiectului va fi găsirea unor modalități de co-creație pentru a ajunge la grupurile de public defavorizate și pentru a ajuta sectorul să devină mai rezistent și mai viabil post-COVID. În mod similar, obiectivul ACuTe este de a oferi o abordare structurată a dezvoltării digitale în acest sector, care a fost sporadică până în prezent.

Cele 14 organizații implicate în proiectul ACuTe sunt teatre de top, universități și organizații de arte creative din Europa: • Universitatea de Științe Aplicate OULU (Finland) • Ars Electronica (Austria) • European Theatre Convention (Germania) • Azkuna Zentroa-Alhóndiga Bilbao (Spain) • Academia Estonă de Arte (Estonia) • Universitatea de Științe Aplicate Saxion (Olanda) • Théâtre de Liège (Belgia) • Landestheater Linz (Austria) • De Toneelmakerij (Olanda) • Teatrul Național Sloven Nova Gorica (Slovenia) • Det Norske Teatret (Norvegia) • Academy for Theatre and Digitality (Germania) • Schauspielhaus Graz (Austria) • Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova (România)

Cele 7 teatre partenere au fost selectate din rețeaua ETC - European Theatre Convention (ETC), cea mai mare rețea de teatre finanțate din fonduri publice din Europa. 5 dintre parteneri au participat, de asemenea, la un proiect anterior de teatru digital realizat de ETC, European Theatre Lab, printre care și Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, care a co-produs spectacolul Idiomatic (2018).
 
„Proiectul ACuTe nu a putut veni într-un moment mai crucial pentru teatre și sectorul artelor spectacolului. Există o incertitudine larg răspândită cu privire la viitorul industriei, care a fost puternic afectată de pandemia COVID și caută noi modalități de a reangaja și de a construi legături cu publicul. Tehnologiile emergente și procesul inovator de testare, elaborat din alte sectoare, sunt exact genul de instrument experimental necesar pentru acest moment -- pentru a asigura rezistența, creativitatea și, de asemenea, ludicul sectorului.”
Blair Stevenson, partener principal al proiectului

“Sunt foarte bucuros că Teatrul Național Craiova transformă proiectele sale de teatru digital aproape într-o strategie a întregii organizații. După European Theatre Lab și spectacolul Idiomatic in 2018, după perioada de pandemie în care am avut super-proiectul The Hektomeron special creat pentru mediul online, la Craiova vom începe o nouă aventură legată de ACuTe. Sper că acest proiect să aducă o nouă perspectivă despre cum un spectacol fi poate fi gandit, abordat, configurat, creat. Echipele artistice și tehnice ale teatrului, împreună cu reprezentanți ai spectatorilor Naționalului craiovean, asistați de experți de top în tehnologiile media interactive, vor primi sarcina de a defini și creea spectacolul care îi reprezintă și care vorbește despre ei. Sper să le putem oferi tot suportul și sprijinul necesare pentru a face un lucru cât mai bun.
George Albert Costea, actor al Teatrului Național Craiova, coordonator al proiectului în România

Proiectul ACuTE se derulează între 2022 și 2025 și este co-finanțat de Uniunea Europeană.

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova