Romanian Design Week aniversează în 2022 zece ani, perioadă în care a contribuit la creșterea scenei și industriei de design românesc, în care a promovat colaborarea și parteneriatul în interiorul breslei și în afara ei prin creșterea unei comunități profesionale formate din designeri și arhitecți consacrați și perioadă în care a contribuit la schimbarea în bine a orașului mai ales prin spațiile alese și deschise pentru evenimente culturale.

Sub tema #forward, festivalul va reuni în programul său online și offline de anul acesta organizații, designeri, inițiative și evenimente care împreună vor aduce în prim plan importanța și contribuția pe care industriile creative le au în proiectarea unui viitor ce privește cu respect criteriile sustenabilității, incluziunii și care ține pasul cu evoluția tehnologiei. În plus, tema reflectă și deschiderea unui nou capitol în ceea ce privește misiunea Romanian Design Week, al încurajării consumului produselor și serviciilor generate de disciplinele designului și arhitecturii.
 
 
"Acum zece ani am pornit RDW din dorința de a demonstra cum talentul și mințile reunite ale unor designeri valoroși puteau genera schimbarea în bine a vieții fiecăruia, a comunităților, orașelor, țărilor sau antreprenorilor sociali sau de business, prin organizarea de expoziții, conferințe, premii, platforme și canale online dedicate acestui univers", explică Andrei Gavrilă-Borțun, inițiatorul Romanian Design Week & CEO The Institute.
 
"Credem că integrarea designului în societatea românească, la nivel de înțelegere, consum, utilizare în proiecte și afaceri, mod de a gândi și de a vedea lucrurile, va duce la modernizarea societății și economiei românești și aceasta este misiunea pe care ne-o asumăm în continuare", a completat acesta.

 
UniCredit Bank este de 10 ani alături de Romanian Design Week, înțelegând că numai printr-o susținere consecventă astfel de proiecte vii pot face cu adevărat puntea între mediul de business și comunități, contribuind la dezvoltarea și educarea acestora, la creșterea gradului de simț civic și, inerent, la creșterea calității vieții. Numai în timp și cu multă muncă în echipă, cauzele devin în mod real valoroase, iar la UniCredit Bank avem o tradiție îndelungată în sprijinirea culturii, din convingerea că aceasta este un mod de a promova progresul social și economic, dar și de a încuraja dialogul cu privire la inovație, coeziunea socială și sentimentul de apartenență. O dată în plus, ediția din 2022, #forward, reflectă această realitate, promovând importanța sustenabilității, incluziunii și evoluțiilor tehnologice – teme care ne sunt foarte aproape și nouă, la UniCredit Bank”, declară Anca Ungureanu, Director Identitate și Comunicare, UniCredit Bank.

Spațiul central al festivalului va fi Combinatul Fondului Plastic, adresă ce reunește o comunitate artistică valoroasă și efervescentă (www.combinat.ro) și care va găzdui expoziții, evenimente, conferințe, workshop-uri și un spațiu outdoor creat special pentru vizitatorii RDW, care se vor putea bucura de o vacanță cu tematică design, în oraș, timp de zece zile.

Cu ocazia aniversării de 10 ani, RDW, printr-un parteneriat cu Ordinul Arhitecților București, va propune și un program special ce va fi găzduit de ansamblul de patrimoniu "Așezămintele I.C. Brătianu".

Pentru al treilea an consecutiv, o serie de expoziții internaționale de design vor fi prezentate în programul Design Flags, pentru a încuraja dialogul dintre piața românească de profil și cea internațională, festivalul dorind să contribuie la dezvoltarea industriilor creative locale în context global.

Romanian Design Week va sărbători comunitățile creative și hub-urile locale prin programul Design GO, format al festivalului ce propune numeroase evenimente satelit și trasee speciale de design prin București, dar și în Cartierul Creativ.

Programul ediției aniversare de 10 ani RDW va reflecta și rezultatele parteneriatelor strategice pe care The Institute le-a stabilit cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul Cultural Român, Ordinul Arhitecților din București, Uniunea Artiștilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Asociația Baza. Deschidem orașul, NOD makerspace, ARCEN.


***
Romanian Design Week este cel mai important festival multidisciplinar din România, o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Dezvoltat de The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Pentru programul complet #rdw2022 și actualizări ale acestuia, puteți consulta www.romaniandesignweek.ro, dar și paginile de Facebook și Instagram, acolo unde vor fi publicate constant noutăți.