Știință celebrată în anul culturii la Timișoara

  • 14 cercetători din diaspora academică 
  • 250 de voluntari
  • 2 caravane prin județ
  • peste 100 de experimente

În anul în care cultura cucerește orașul, știința și educația sunt și ele celebrate la Timișoara.

A IV-a ediție a Romanian Science Festival are loc săptămâna aceasta la Timișoara. 14 mentori din diaspora academică au pregătit 250 de elevi și studenți voluntari pentru Caravanele RSF care vizitează județul și târgul de științe ce va avea loc sâmbătă, 27 mai 2023 la Iulius Gardens.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România prin implicarea diasporei academice. La ediția din acest an, la Timișoara, vor fi prezenți următorii mentori:

  • Vlad Arimia, Neuroștiințe, University College London, Marea Britanie
  • Didina Barbălată, Medicină, Universitatea Carol Davila, București, România
  • Iuliana Bledea, Neuroștiințe, University College London, Marea Britanie
  • Robert Botea, Quality Control Specialist, Zentiva, Marea Britanie
  • Matei Bucur, AI & Data specialist, Microsoft, Olanda
  • Paula Gherghinescu, Astrofizică, University of Oxford și University of Surrey, Marea Britanie
  • Oana Gurău, Neuroștiințe,University of Oxford, Marea Britanie
  • Mircea Iliescu, Genetică, University of Cambridge, Marea Britanie
  • Oana Lang, Matematică, Imperial College Londra, Marea Britanie
  • Patrick Odangiu, Fizică, ETH Zurich, Elveția
  • Paul Pană, Științe Aplicate ale Pământului, Delft University of Technology, Olanda
  • Clara Păun, Medicină, Universitatea Oradea, România
  • Adrian Rednic, Medicină, Universitate Victor Babeș, Timișoara, România
  • Andrei Roibu, AI și neuroimagistică, University of Oxford, Marea Britanie

„În fiecare an ne propunem să atragem cât mai mulți copii spre disciplinele STEM prin a le oferi oportunitatea de a descoperi științele prin activități interactive și prin a le oferi orientare în carieră. Ne bucurăm că anul acesta în Timiș avem cel mai mare număr de voluntari înscriși, peste 250, printre care și elevi din mediul rural și urban mic, o categorie de elevi la care ținem foarte mult să ajungem. Aceasta ne dovedește că este nevoie și interes pentru prezentarea disciplinelor STEM într-un mod cât mai accesibil.” a declarat Oana Romocea, organizator Romanian Science Festival, ediția Timiș.

 

În Timiș, Romanian Science Festival are următorul program:

25 mai - CARAVANA RSF LA LUGOJ ȘI JIMBOLIA

Scopul Caravanei RSF e să ducă știința la cât mai mulți copii din rural și urban mic, indiferent de nivelul de cunoștințe științifice. Caravana RSF la Jimbolia va avea loc la Casa de Cultură a orașului între orele 10:00-14:00, iar la Caravana RSF Lugoj va consta întâlnire cu elevii de la Școala Generală Nr. 2, Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu și Liceul Teoretic Iulia Hașdeu.

 

26 mai - PREZENTĂRILE MENTORILOR ÎN LICEELE DIN TIMIȘOARA

În a doua zi de festival, mentorii RSF vor vizita liceele din Timișoara cu scopul de a le împărtăși despre cercetarea lor și de a le da sfaturi de carieră.

 

27 mai – TÂRG DE ȘTIINȚE

A treia zi este dedicată comunității. Astfel că va fi organizat un târg de experimente științifice din 18 discipline unde poate participa oricine cu drag de știință. Târgul, care are loc în Iulius Gardens, va fi deschis publicului între orele 11:00 – 17:00. Intrarea este liberă și nu există restricție de vârstă.

 

***

 

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2018 și este primul festival național de științe din România. În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation în categoria Science Engagement.

Această inițiativă s-a născut din dorința de a implica cercetătorii şi studenții români din diasporă în sistemul de educație din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice.

Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 120 de studenți, cercetători și profesioniști români din diasporă care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival: târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2018, Romanian Science festival a adus știința în peste 150 de școli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.  

 

www.romaniansciencefestival.ro

www.facebook.com/romaniansciencefestival