Baletul romantic „Je suis Giselle” va fi refăcut într-o manieră inedită de către Asociația Unfold Motion, cunoscută deja ca promotor al dansului contemporan românesc. Rolul principal va aparține unui bărbat și va fi adus în prim plan procesul interior al omului modern care trece prin probleme ce îi apasă temporar existența: influența copleșitoare a mediului familial, diferențele de clasă socială, impactul opiniei publice asupra individului, fragilitatea psihică și lipsa de experiență combinată cu naivitatea, toate aceste probleme fiind specifice tuturor oamenilor, indiferent de sex. 
 
„Je suis Giselle” contribuie la dezvoltarea și creșterea vizibilității dansului contemporan și la formarea de public nou în rândul locuitorilor din cartierele timișorene, dar și a celor din județul Timiș. Proiectul presupune regândirea și adaptarea baletului romantic Giselle (actul I) într-un spectacol-solo de dans contemporan și difuzarea acestuia în diferite spații din Timisoara. Muzica va fi inspirată din libretul original și reinterpretată de muzicianul Ovidiu Zimcea.
 
Spectacolul ”Je suis Giselle” este o intervenție culturală care propune o invitație la reflecție atât pentru publicul tânăr, cât și pentru cel matur și satisface nevoia umană de a participa laolaltă la un act artistic complex și provocator din punct de vedere vizual.
 
În cadrul proiectului sunt prevăzute, pe lângă spectacolul de dans contemporan, o serie de ateliere de dans dedicate adolescenților din cartiere, beneficiarilor Fundației United Way din județul Timiș, dar și colaborări interdisciplinare cu artiști vizuali  și arhitecți  locali în vederea realizării costumelor și scenografiei dedicate.
 
“Je suis Giselle” este un proiect amplu care va cuprinde 6 reprezentații de dans contemporan inedite, un atelier de dans pentru tineri (cu o durata de 5 zile) și o prezentare finală în spațiul FABER.
 
Call de proiecte pentru tineri arhitecți și designeri
 Unfold Motion lansează un concurs de idei în vederea selectării unui arhitect/unei echipe de doi arhitecți de la Facultatea de Arhitectură a UVT care vor proiecta și realiza două scenografii în relație cu conceptul coregrafic al proiectului ”Je suis Giselle”. Prima lucrare presupune elaborarea unei construcții scenografice modulare care să permită interacțiunea fizică a performerului cu aceasta. Cea de-a doua vizează conceperea unei instalații de lumini, unde lumina creează spațiul de dans. 
 
De asemenea, Unfold Motion, în colaborare cu Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, lansează același concurs de idei în vederea selectării unei echipe de trei designeri care vor proiecta și realiza trei creații vestimentare în relație cu conceptul coregrafic al proiectului ”Je suis Giselle”.
 
Cei interesați se pot înscrie până la data de 28 februarie aici (formular special pentru designeri) sau pe adresa de e-mail: unfoldmotion@gmail.com. 
 
Materialele de lucru și toate informațiile necesare vor fi trimise către aplicanți pe 1 martie, iar pe 15 martie se vor anunța echipele câștigătoare.

***
Parteneri: Fundatia Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, Faber, Fundația United Way, Asociația Trib’Art. 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.