În cadrul Galei UNITER 2023, ținută la Timișoara în contextul Capitalei Europene a Culturii, TransLucid, o piesă de teatru care explorează aspecte semnificative din viața persoanelor trans în România, câștigă Premiul British Council.

Pentru activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale, Premiul British Council a fost acordat în premieră unei piese de teatru care vorbește despre comunitatea LGBTQIA+, cu precădere despre persoanele trans din România.

TransLucid explorează istoria comunității trans din România: prezintă informații istorice mai puțin cunoscute, vorbește despre transformările pe care persoanele trans le-au experimentat într-un sistem medical nepregătit și atrage atenție cu privire la felul în care presa și televiziunea a ales să ilustreze peiorativ viețile persoanelor trans de-a lungul anilor. Mai mult, TransLucid folosește narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative pentru istoria comunității trans, toate tapițate cu un umor inedit. Piesa de teatru are o distribuție cu 86% persoane trans parte din echipa de producție.

„Premiul British Council ne bucură și are o valoare simbolică și politică pentru noi. Am început să producem TransLucid încă din 2019, dorindu-ne să vorbim despre o istoria invizibilă a persoanelor trans în România.

Spectacolul TransLucid nu s-ar fi născut fără munca generoasă și solidară a unei întregi echipe. Prin acest premiu sperăm și ne dorim să creăm un precedent, iar persoanele trans să se auto-reprezinte mai mult pe scenele de teatru din România, dreptul la auto-reprezentare fiind un drept pentru care trebuie să luptam zilnic pe scenă  și în spatele scenei.

Credem cu tărie că teatrul trebuie sa fie un teritoriu al grijii reciproce, al non-violenței și revendicărilor colective. Suntem împotriva practicilor abuzive ale unor regizori care afirmă că arta se fundamentează pe supunere, dominație și tensiuni violente. Dedicăm spectacolul nostru tuturor persoanelor trans și non-binare ale căror povești nu se aud pe scenele majoritare din România.”, spune echipa TransLucid



***

 

Despre Premiul British Council  

Gala premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România , organizată încă din anul 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Printre premiile speciale găzduite de Gala UNITER se numără și premiul oferit de British Council, inițiat în 1998.

British Council este organizaţia internaţională a Regatului Unit pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale. Susţinem pacea şi prosperitatea prin construirea de conexiuni, înţelegere şi încredere între oamenii din Marea Britanie şi ţările din întreaga lume. Facem acest lucru prin munca noastră în artă şi cultură, educaţie şi limba engleză. Lucrăm cu oameni din peste 200 de ţări şi teritorii şi suntem pe teren în peste 100 de ţări. În 2021-22 am ajuns la 650 de milioane de oameni.

 

Despre TransLucid:

Echipa proiectului: ADAM/ Ada Mușat, Andrei Dinu, Andy Andreea, Arhanghela, Aron Madon, Dragoș Petrișor Evelyn Homeghiu, Mihaela Michailov, Patrick Brăila, Paula Dunker, Raj/ Ramya, Renate Dinu

Muzică: Admina, Alex Bălă, Borusiade, Chlorys, Sofia Zadar, Teo Retegan

 

TransLucid a fost produsă organizația Identity.Education.

Parteneri: Centrul Replika, spațiul care a găzduit repetițiile și punerea în scenă de la Bucureși și ADO - Artă Pentru Drepturile Omului.

 

TransLucid face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

TransLucid face parte din proiectul Istorii Invizibile, finanțat cu 489,592 RON prin grantul oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants.