În perioada 4 – 7 octombrie deschidem larg porțile Fabricii de Pensule pentru al doilea eveniment Trei Schimburi din acest an – un mix vibrant de arte vizuale și performative, muzică, film, ateliere, tururi ghidate și un brunch cultural.

Vă invităm să vizitați atelierele artiștilor, să descoperiți noile expoziții, să participați la spectacole, să vizionați documentarul One World Romania și hai la un tur ghidat. Sau pur și simplu să vă bucurați de spațiu, muzică, oamenii din jur și oferta de băutură și mâncare delicioasă.
 
PROGRAM
 
Cel mai răspândit dans din cultura pop contemporană accentuează erotismul trupului, oferindu-l drept însoțitor imperativ plăcerii și stimei (de sine). Cum ar putea fi interpretată nevoia contemporană pentru erotism printr-un spectacol de dans și cum ar putea fi folosită cu scopul de a îmbunătăți societatea și nu pentru satisfacția temporară pe care o aduce?
 
◉  VINERI
 
⫸ 19:00 vernisajele celor 4 expoziții din spațiile Pilot, CoPilot, RAFT și Lateral ArtSpace
Vernisajele au loc în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor Cluj Napoca 2018 și se pot vizita până la ora 23:00 sau în următoarele zile, în timpul programului obișnuit (de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00).
 
Pornind de la un indicator rutier cu un mesaj confuz pentru multe persoane, Cu excepția riveranilor dă un impuls artiștilor din Fabrica de Pensule de a colabora într-un context nou, care seamănă cu un blind date. Fără a ști inițial ce vor expune ceilalți colegi, fiecare artist va introduce în expoziție o lucrare personală, alterând rezultatul final al acesteia.
 
Cine ar mai fi bănuit că în mijlocul Europei, tot în 2018, ne pândeşte reîntoarcerea la evul mediu şi o epidemie de ciume noi: tradiţionalismul şi naţionalismul?
 
Expoziția marchează finalul rezidenței 'Artist în șantier', o rezidență de o lună dedicată studenților Universității de Artă și Design Cluj, pentru a încuraja experimentul și cercetarea, dorind să inițiem și să susținem producerea, înțelegerea și studiul artei contemporane.
 
Ioan Grosu aparține unei generații de artiști ai erei digitale și totuși picturile sale, realizate în general în ulei de-a lungul unei perioade extinse de timp, se nasc din surse și tehnici analog.
 
Expoziția Introspectapet de Mihaela Mihalache - asamblat de Fabrica de Pensule, găzduit de Vorbe
Titlul expoziției evocă două elemente cu referire la un univers intim, interior: unul vizibil, tangibil, mărginit, celălalt efemer, de necuprins, imperceptibil de către cei din exterior.
 
⫸ 19:00 ateliere deschise @ etajul 1
‘Open Studios’ este o ocazie rară de a întâlni artiștii din Fabrica de Pensule. Hai să tragi cu ochiul în ateliere și să vezi lucrări suspendate pe pereți sau în procesul de creație.
 
⫸ 19:00 Kids Corner @ sala Studio, etajul 1
În timp ce părinții participă la vernisaje, locul copiilor este la colț – colțul creativ, un spațiu în care se pot manifesta micii artiști (program: 19:00 – 21:00).
 
⫸ 19:00 Cluj Design Days Opening Cocktail @ etajul 2
‘Matching Design’, conceptul ediţiei Cluj Design Days 2018, va reuni cele mai creative şi originale produse de design de obiect, vestimentar, mobilier şi accesorii produse în România, atent selecționate.
 
⫸ 20:00 C’est bon • E ok • Rendben • This is just a story @ sala RAP, parter
Un act de echilibristică între stand-up și șamanism – ‘This is just a story’ se prezintă ca un ‘teatru sărac’ din zilele noastre, combinând lumina smartphone-ului cu sunetul drâmbelor de bambus. În acest spectacol ironic și poetic, relația cu publicul este construită cu umor.
 
SÂMBĂTĂ
  
⫸ 10:00 tururi ghidate pentru copii @ Lobby, etajul 1
Copiii vor avea ocazia să descopere alături de ghidul nostru toate expozițiile din Fabrica de Pensule, inclusiv expoziția Cluj Design Days.
 
⫸ 11:00 ARTbecedar @ Lobby, etajul 1
Atelier creativ dedicat copiilor, pus la cale de Cristina Gagiu - artist din comunitatea Fabricii de Pensule.
 
⫸ 13:00 Cluj Design Talks @ etajul 2
 
⫸ 14:00 brunch cultural @ Lobby, etajul 1
Vrei să cunoști comunitatea Fabricii de Pensule? Ne vedem sâmbătă la o gustare, ocazia perfectă de a face schimb de idei și rețete cu artiștii și echipa Fabricii. Împarte și tu cu noi mâncarea ta preferată!
 
⫸ 15:00 tururi ghidate @ Lobby, etajul 1
Expozițiile se pot vizita sâmbătă și duminică între orele 15:00 – 19:00 (sau în cadrul programului obișnuit, de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00).
 
⫸ 17:00 Cluj Design Talks @ etajul 2
 
⫸ 19:00 FMR – Forme ușoare de performativitate #5 @ sala RAP, parter
#FMR este un loc în care artiștii se simt liberi, deschiși spre a fi ei înșiși, curioși să experimenteze spontaneitatea, întâlnirea cu prezentul lor aici și acum. Sesiunea #5 se va transfoma în locul apariției unor noi forme artistice: reflecții spontane și acțiuni inspirate de momentul prezent fără teama de a fi judecat de către public sau colegi.
 
⫸ 19:00 Cluj Design Fashion Show @ Sala Studio, etajul 1
 
DUMINICĂ
 
⫸ 10:00 tururi ghidate pentru copii @ Lobby, etajul 1
Copiii vor avea ocazia să descopere alături de ghidul nostru toate expozițiile din Fabrica de Pensule, inclusiv expoziția Cluj Design Days.
 
⫸ 13:00 Cluj Design Talks @ etajul 2
 
⫸ 15:00 tururi ghidate @ Lobby, etajul 1
Expozițiile se pot vizita sâmbătă și duminică între orele 15:00 – 19:00 (sau în cadrul programului obișnuit, de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00).
 
⫸ 17:00 Cluj Design Talks @ etajul 2
 
⫸ 18:00 Closing Cocktail Cluj Design Days 2018 @ etajul 2
 
⫸ 20:00 Every Wall is a Door | proiecție One World Romania @ Lobby, et. 1
Un documentar-eseu de râs și plâns pe marginea unui proces istoric ireversibil – șocul trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist. Regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunea culturală a mamei sale, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic.