8 concerte, peste 7.000 de spectatori și emoția muzicii pascale în interpretarea Corului Madrigal

 

În perioada 29 martie – 13 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a susținut 8 spectacole în cadrul Turneului Național de Paște „Săptămâna Patimilor”, la Bacău, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea și București.

Înregistrarea Spectacolului Extraordinar „Săptămâna Patimilor” de la București va fi difuzată duminică, 16 aprilie, de Paște, la ora 20:00 pe Trinitas TV și luni, a doua zi de Paște, de la ora 21:00 pe Radio Trinitas.

„Săptămâna Patimilor 2023 a fost unul dintre cele mai complexe turnee organizate de noi în ultimii ani. Am străbătut 3000 de kilometri să fim alături de public în 8 orașe, într-un timp record, iar efortul nostru a fost de fiecare dată răsplătit de căldura cu care am fost primiți. În fiecare dintre orașele în care am concertat, am desfășurat Turneul de promovare Cantus Mundi, în cadrul căruia am setat proiecte regionale importante, alături de oameni destoinici din adminitsrația publică locală, inspectorate, profesori și dirijori. Nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizate fără extraordinara echipă Madrigal - Cantus Mundi, căreia îi mulțumesc cu recunoștință. Mulțumesc, de asemenea, partenerilor noștri, care sunt mereu alături de noi în inițiativele noastre. Sărbători luminate tuturor!” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și regizorul spectacolului.

Spectacolul „Săptămâna Patimilor” a fost dirijat de Anna Ungureanu – dirijorul principal și Cezar Verlan – dirijorul secund, care au inclus în repertoriu bijuterii ale muzicii pascale bizantine și din Vestul Europei. Actorii Corneliu și Pavel Ulici au întregit firul epic al montării cu texte sacre și universale, iar peste 1.300 de copiii din corurile Programului Național Cantus Mundi din România și Republica Moldova au cântat alături de Corul Madrigal în cele 8 spectacole.

„Suntem la finalul unui turneu național plin de emoție, lumină și dăruire. Întâlnirea Corului Madrigal cu spectatorii și cu corurile de copii din țară este întotdeauna pentru noi un motiv de bucurie și recunoștință, este modul în care putem transmite speranță, iubire, spiritualitate și un sentiment puternic de solidaritate și de comunitate, atât de necesar în această perioadă. Le mulțumim tuturor!” – Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Regia și scenariul Spectacolului Extraordinar de Paște „Săptămâna Patimilor” au fost semnate de Emil Pantelimon, decorurile de Vladimir Turturica, iar design-ul de lumini de Alin Popa. Dorin Popovici a creat video mapping-ul, iar Gabriel Scîrlet a semnat regia muzicală.

Turneul Național „Săptămâna Patimilor” s-a bucurat de prezența unui public numeros de peste 7.000 de spectatori iar sâmbătă, 8 aprilie, spectacolul de la Cluj-Napoca a fost difuzat în direct pe TVR Cultural pentru telespectatorii din toată țara. Spectatorii și iubitorii muzicii Corului Madrigal au primit spectacolul „Săptămâna Patimilor” cu bucurie:

„Un spectacol grandios, foarte profund. Decorul a fost impresionant, corul m-a lăsat fără cuvinte. E prima oară când particip la un astfel de spectacol.” - spectatoare din Brașov

 

„Este prima dată când particip la un spectacol Madrigal și este absolut magnific.” - spectatoare din Sibiu

 

„Spectacolul din seara asta a fost înălțător, minunat, cu un repertoriu extraordinar, cu Madrigalul care e așa cum îl știm noi, genial, cu un dirijor pe măsură si cu copiii care au completat tabloul.” - spectatoare din Sibiu

 

„A fost minunat, înălțător. De la un an la altul tot mai spectaculos.” - spectator din Cluj-Napoca

 

„Dumnezeu a fost aici cu noi, în mod sigur. Cred ca Madrigalul este un cor de îngeri coborât din cer și cred că este cea mai impresionantă lecție despre artă, despre performanță și despre unirea cu Dumnezeu.” - spectatoare din Oradea

 

Turneul Național „Săptămâna Patimilor” face parte din programul aniversar „MADRIGAL 60”, care marchează anul acesta 6 decenii de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

Parteneri: Senatul României, Institutul Cultural Român, ARCUB, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, MECENA.ART, Televiziunea română

Recomandat de Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Monitorul de Făgăraș, MyTex Brașov, Monitorul Expres, News Brașov, Radio Star Făgăraș, Punctul, Zi de Zi, I like Cluj, Cluj4Ever, cluj.com, Radio Renașterea Cluj, Bihoreanul, Crișana, Info Oradea

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato-lui, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.