Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță cea de-a XXII-a ediție a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane. Timp de 22 zile, ediția ICon Arts din acest an își propune să reunească peste 120 de participați în inima Transilvaniei, unde vor avea parte de inspirația oferită de vestigiile patrimoniului cultural local.
 

În perioada 20 iulie – 11 august, satele și orașele din Transilvania (Agnita, Avrig, Biertan, Brașov, Copșa Mare, Cund, Daneș, Dealu Frumos, Mediaș, Moșna, Richiș, Rusești, Sibiu) vor găzdui evenimente muzicale de excepție, precum concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice interdisciplinare și masterclass-uri pentru interpreți. Ediția din acest an a Festivalului ICon Arts propune un program eclectic, multidisciplinar și multicultural, în care virtuozitatea muzicii se împletește cu atmosfera pitorească a satelor și orașelor transilvănene și degustarea de preparate tradiționale, spre deliciul publicului.

 

„Ediția a XXII-a ICon Arts aduce o perspectivă nouă asupra festivalului, orientându-se constant către colaborare interdisciplinară. Muzica este elementul central ce conectează comunitatea locală în moduri surprinzătoare. Cu angajamentul de a oferi publicului o călătorie captivantă prin sunete și experiențe unice, festivalul explorează teritorii artistice noi, combinând muzica clasică cu elemente contemporane, intercalând epoci și stiluri artistice, toate desfășurate în locații deosebite încărcate de istorie. Anul acesta, adăugăm o nouă localitate pe harta festivalului: Agnita, din județul Sibiu, dar revenim și la Brașov, cu un program extins." – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR.
 

Academia ICon Arts Transilvania

În cadrul proiectului, se vor desfășura două sesiuni ale Academiei ICon Arts, dedicate studenților și elevilor care doresc să-și perfecționeze tehnica în materie de compoziție, interpretare solo și muzică de cameră, sub îndrumarea unor mentori cu nume sonore din lumea muzicală.
 

Timp de 9 zile, tinerii vor participa la masterclass-urile de vioară, canto, violoncel, contrabas, chitară, percuție și flaut, conduse de profesori renumiți din România, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Japonia și Coreea de Sud.
 

În perioada 20 – 28 iulie vor avea loc masterclass-urile conduse de Remus Azoiței (vioară), Veronica Anușca și Cristian Hodrea (canto), Laszlo Fenyo (violoncel), Marc Dorin (contrabas), Costin Soare și Dragoș Ilie (chitară), Seung Myeong Oh și Alexandru Anastasiu (percuție).
 

În perioada 28 iulie – 5 august vor avea loc masterclass-urile conduse de Ladislau Csendes (vioară), Elena Moșuc și Rareș Zaharia (canto), Andrei Ioniță (violoncel), Karen Jones (flaut), Kuniko Kato (percuție) și Ella Bokor (minicellos – masterclass de violoncel destinat copiilor).
 

Un element de noutate îl constituie extinderea Academiei ICon Arts în orașul Brașov, unde revine  masterclass-ul de pian, dar vor avea loc pentru prima dată și un masterclass de canto condus de Iulia Isaev și o rezidență artistică de jazz, în perioada 4 – 11 august.

 

Rezidențele ICon Arts Transilvania

Rezidențele artistice ICon Arts oferă compozitorilor și interpreților din diverse țări ocazia de a petrece 1-2 săptămâni în Biertan pentru a dezvolta creații muzicale sau interpretative sub coordonarea unor artiști reputați.
 

Anul acesta, programul de rezidențe găzduiește proiectul ComPerformer cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN, în cadrul căruia muzicienii selectați vor lucra sub mentoratul violonistului Remus Azoiței (România/Marea Britanie), ansamblului RTE ConTempo Quartet (România/Irlanda) și compozitorului Sebastian Androne Nakanishi (România/Elveția). Tot în cadrul proiectului ComPerformer, în aceeași perioadă debutează la Biertan o rezidență de fotografie a documentaristului Mihai Benea, ce apoi va continua la Shkodër în Albania.
 

Rezidența de jazz de la Brașov este organizată în parteneriat cu Dublin City University și va include muzicieni din România și Irlanda, sub coordonarea chitaristului român Ciprian Pop.
 

Festivalul ICon Arts Transilvania

Eforturile tinerilor muzicieni pe parcursul programelor de formare au ca finalitate susținerea concertelor și recitalurilor programate pentru lunile iulie și august, în edificii de cult, instituții și proprietăți private, dornice să găzduiască arta. Pe lângă cursanți, evenimentele din cadrul Festivalului ICon Arts vor reuni și mentorii masterclass-urilor Academiei ICon Arts, dar și invitați noi ai acestei ediții, care vor concerta în județele Sibiu și Brașov. În plus, orașul sibian Agnita se adaugă pe harta localităților care vor găzdui concerte ICon Arts.
 

Înscrierile la Academia ICon Arts se pot face pe website-ul oficial al festivalului prin rezervarea până la 15 iunie 2024 a unuia dintre cele 2 pachete disponibile, de 1.000 lei și 3.000 lei, primul incluzând accesul la sesiuni de formare, iar cel din urmă oferind și cazare cu masă în regim de demi-pensiune.
 

Pe lângă Festivalul ICon Arts, anul acesta, UCIMR organizează evenimentele emblematice cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu, sau noul proiect MuziColine. Mai multe detalii puteți consulta pe website-urile ICon Arts și UCIMR.
 

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.