Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) se pregătește pentru organizarea proiectului cultural MuziColine, co-finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul își propune să devină unul de referință în peisajul artistic autohton și să faciliteze accesul la cultură pentru locuitorii din raza comunei Biertan din județul Sibiu cu ajutorul unei serii de concerte și spectacole, rezidențe de creație și ateliere educative pentru copii. În perioada iunie 2023 – iulie 2024, proiectul MuziColine va oferi participanților experiențe inedite prin intermediul cărora să interacționeze cu muzica, dansul contemporan și obiectivele de patrimoniu din Sudul Transilvaniei, pe parcursul unui traseu de promovare culturală dezvoltat în parteneriat cu Primăria Comunei Biertan.

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la promovarea culturii muzicale, cu precădere a muzicii clasice, jazz și a celei contemporane, reprezentând interesele interpreților și dansatorilor în domeniul artelor spectacolului din România. De 28 de ani, organizează concursuri, concerte, stagiuni, festivaluri, ateliere creative, schimburi de experiență, conferințe, spectacole și master-class-uri.

UCIMR în anul 2022


În anul 2022, prin câștigarea unor finanțări în urma unor selecții de proiecte deschise de diferite instituții de stat, dar și prin atragerea de parteneriate și sponsorizări din mediul privat și de afaceri, UCIMR a contribuit la promovarea culturii muzicale, alături de parteneri, instituții de cultură și academice, naționale și locale, biblioteci, filarmonici și asociații.

Peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente


UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale.

„Anul trecut, UCIMR a organizat 3 festivaluri internaționale, peste 100 de concerte, 4 programe de rezidență artistică și schimburi interculturale, la care au participat peste 500 de artiști din 18 țări. La evenimentele noastre au luat parte peste 15.000 de spectatori și aproximativ 500.000 de privitori prin intermediul platformelor de difuzare online. Astfel, muzica a răsunat din România în toată Europa și a ajuns până în SUA, Vietnam și chiar Japonia.” - Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR

Proiectele UCIMR

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. Prin programul Oportunități la tine acasă, asociația contribuie la dezvoltarea profesională a noii generații de artiști oferind vizibilitate, dar și reprezentații remunerate. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

Cele mai recente inițiative propun un fussion sincretic, precum proiectele transdiciplinare Aventurile lui Muzicilă la Brașov și Weekend Junction, dar și Belcanto la Curtea Domnească din Târgoviște, menit să-i împrietenească pe cei mici, dar și pe cei mari, cu muzica.

2023 se anunță un an la fel de plin pentru UCIMR

Începând din luna martie până în decembrie, vor avea loc Festivalul ICon Arts - ediția XXI, MuziColine, The Jazz Cave - ediția III, CellEast - ediția II, programul anual Oportunități la tine acasă, Concertul de Ziua Națională, Anul Nou, dar și multe altele care vor fi anunțate pe website-ul www.ucimr.ro.

***

Despre UCIMR


Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. Asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Organizația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.