Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea proiectului AUFTAKT, o nouă inițiativă în peisajul cultural românesc, ce aduce în prim-plan studenți la secțiile de compoziție și dirijat ale universităților de muzică din țară. Întărind legăturile cu partenerii săi de încredere, UCIMR, alături de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), vizează realizarea unui program concertistic original, compus din 6 lucrări camerale scrise de tineri studenți la facultăți de muzică din țară pentru o formulă de 5-8  instrumentale la alegere (flaut, clarinet, 2 viori, violă, violoncel și pian), ce vor fi interpretate  de către un ansamblu profesionist.
 

Cu un program original ce sintetizează emoția colaborării artistice, AUFTAKT este un proiect ce reunește 9 tineri muzicieni, dintre care 6 compozitori și 3 dirijori, alături de interpreții profesioniști ai Ansamblului ICon Arts și dirijorul Peter Ash, director artistic al Odyssey Festival Orchestra din Londra.
 

Numele proiectului, ales simbolic, AUFTAKT (anacruză) face referire la gestul dirijorului prin care indică intrarea orchestrei sau a corului în scenă.
 

Workshop-urile din cadrul proiectului AUFTAKT

Proiectul AUFTAKT debutează cu o serie de întâlniri de lucru în luna mai 2024, în care tinerii compozitori și dirijori se reunesc pentru a colabora sub îndrumarea mentorului lor, Peter Ash, alături de membrii Ansamblului ICon Arts. În cadrul acestor workshop-uri, tinerii vor explora ideile muzicale, vor dezvolta compoziții originale și vor lucra la direcția artistică, atât din perspectivă tehnică, cât și expresivă.
 

Această perioadă de creație intensivă nu doar că oferă participanților oportunitatea de a-și exprima creativitatea, dar contribuie și la formarea unei conexiuni strânse între tinerii artiști și ansamblul profesionist care va interpreta lucrările lor.
 

După ce procesul creativ ajunge la maturitate, proiectul culminează cu o serie de 4 concerte, ce vor avea loc în București, Sibiu și Brașov, oferind astfel publicului meloman ocazia de a experimenta și aprecia compoziții contemporane inedite prin formatul ansamblului și temelor muzicale abordate.
 

Înscrierea în proiect

Tinerii compozitori și dirijori care doresc să se înscrie în cadrul proiectului AUFTAKT sunt invitați să consulte site-ul www.ucimr.ro și canalele de comunicare ale universităților de profil.
 

Proiectul AUFTAKT este realizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Filarmonica de Stat Sibiu. Proiectul AUFTAKT este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

***

 

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.
 

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.