Grădina de vară din Eforie Sud este locul în care vara se petrece altfel, zi de zi, până pe 12 septembrie 2021! Spațiul a fost redeschis în 2018, cu ocazia festivalului Cinemascop, iar anul acesta, Asociația Forumul Artelor Vizuale a extins programul pe toată perioada verii, sub numele Eforie Colorat. Centrul Ceh, inițiatorul festivalului și co-organizator al Eforie Colorat, vă invită la gala de deschidere a proiectului, ce va avea loc pe 3 iulie, în Grădina de vară Cinemascop.
 
Situația precară a cinematografelor din România este un lucru deja cunoscut. Mai puțin cunoscute sunt, însă, inițiativele ce vin în ajutorul schimbării acestei situații. Printre acestea se numără proiectul de față, ce a evoluat în ultimii trei ani de la un festival de o săptămână, la unul cât o vară întreagă. Festivalul Cinemascop a fost motorul care a făcut ca grădina de vară din Eforie Sud să renunțe la aparentul statut de ruină și să găzduiască din nou proiecții de film pentru localnici și turiști. În ultimii 3 ani, mii de persoane s-au bucurat de filme europene, ateliere creative și expoziții, iar de anul acesta, Eforie Colorat aduce un program mai lung și mai complex – pe lângă cele menționate, vă veți putea bucura de un colț VR, o bibliotecă pop-up, tururi ghidate despre istoria și arhitectura orașului, și multe altele. 
 
„Suntem bucuroși că munca depusă de noi în cadrul festivalului Cinemascop este continuată și îmbunătățită odată cu proiectul Eforie Colorat. În ultimii ani, grădina redeschisă a devenit deja un magnet pentru miile de vizitatori din Eforie Sud și pentru comunitatea locală. Suntem de părere că are un potențial imens și poate fi un exemplu bun de urmat pentru proiecte similare în alte orașe ale României. Tradiția grădinilor de vară de aici este remarcabilă și nu trebuie pierdută”, spune Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh și vice-președinte EUNIC România. 
 
În sâmbăta de 3 iulie veți putea viziona filmul românesc „Filantropica” (r. Nae Caranfil, 2002), de la ora 21:30, iar înainte, de la 19:30, se va auzi muzica electronică a lui Bubblegun. Vă mai așteaptă nu una, ci trei expoziții. Pe pereții grădinii vor fi prezentate două expoziții despre femei remarcabile care au schimbat lumea, una din partea Institutului Polonez, iar cealaltă realizată de Centrul Ceh București. Arta contemporană nu lipsește nici ea, deoarece pe toată perioada verii, white cube-ul de la E T A J on wheels este plasat în incinta grădinii și prezintă artiști români, iar expoziția „Bună ziua, cred ca nu m-ați înțeles", a artistei Raluca Ilaria Demetrescu va fi deschisă la momentul galei. Să nu uitați de colțul VR special amenajat de Loop Virtual Reality Solutions, unde veți experimenta teatrul într-o formă nouă și neașteptată; asta înainte sau după ce răsfoiți o carte din biblioteca pop-up de la Educab și Educab România. 

„Acest proiect este, pentru mine, un vis împlinit. În prezent am ajuns mai departe decât aș fi crezut, proiectul funcționând independent la nivel local, alături de numeroși parteneri și sponsori, dar și de o echipă plină de idei despre cum să dezvoltăm spațiul și gama de activități culturale necesare în acest context. Munca a început alături de Centrul Ceh, grădina a beneficiat de multe îmbunătățiri de-a lungul anilor, iar în prezent, Eforie Colorat a venit cu un suflu nou.
”, spune Emil Cristian Ghiță, co-fondator Eforie Colorat. 

Participarea la gală este gratuită. Eveniment Facebook aici. Puteți urmări programul Eforie Colorat aici. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19, iar capacitatea maximă admisă este de 250 de locuri.
 
Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.