Pe 9 mai 2022, Fundația Regală Margareta a României organizează al doilea concert de muzică clasică din seria de evenimente de artă contemporană dedicată promovării artiștilor debutanți din cadrul proiectului „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” susținut prin programul RO-Cultura.

Tinerii muzicieni vor oferi un concert inedit, la care le vor avea ca invitate speciale pe pianista Verona Maier și pe flautista Iulia Lupaș. Evenimentul muzical are loc pe data de 9 mai 2022 și este al doilea din seria de concerte organizate prin proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale”.

Din programul muzical fac parte Cantabile și Presto de George Enescu, Du bist die Ruh de Franz Schubert, Dans spaniol de Manuel de Falla, dar va fi inclus și un moment de improvizație. Programul muzical este interpretat de Adelina Cociobanu (canto), Daniel Ciobanu (orgă), Ștefan Szekely (flaut), Alexandru Dumitrașcu (marimbă), Antonio Nagy (pian), Ioan Bănescu (chitară) și Teodora Todoran (vioară).

Pianista Verona Maier este mentor în cadrul programului Tinere Talente. Cu o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte, festivaluri şi cursuri de măiestrie în România, dar și în străinătate (Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia), Verona Maier este doctor în muzică şi profesor de muzică de cameră și prorector al Universității Naționale de Muzică București. În 2004, ca o încununare a performanțelor sale artistice deosebite, a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de Preşedinţia României. Iulia Lupaș este fostă bursieră a programului Tinere Talente, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, din care amintim: Festivalul „J.S. Bach”, Cluj-Napoca, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală din Arad, Concursul Muzical de Interpretare „Lions” ediția a VII-a, Timișoara, International Flute Competition „Severino Gazzelloni” Pescara.

Iubitorii de muzică clasică sunt așteptați la concert, luni, 9 mai 2022, începând cu ora 19:00, la Universitatea Națională de Muzică București, sala „George Enescu”.
Proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022 și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România, prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști plastici și muzicieni. Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție, prin cooperarea bilaterală cu P1 - Nedland Kultur din Norvegia. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR).
***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 


Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 


Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. 

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.