Pe 16 iunie 2022, Fundația Regală Margareta a României organizează cel de-al treilea recital de muzică clasică din seria de trei concerte dedicată promovării artiștilor debutanți din cadrul proiectului „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” susținut prin Programul RO-Cultura. 

Tinerii muzicieni vor oferi un concert inedit, la care îi vor avea ca invitați speciali pe violoncelistul Octavian Lup și pe violoncelista Izabela Ghergu. Evenimentul muzical are loc pe data de 16 iunie 2022 și este ultimul din seria de concerte organizate prin proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale”.

Din programul muzical fac parte Sonata „Arpeggione” în la minor de F. Schubert (partea I), Sonata a II-a (partea I) de N. Koshkin și Sonata în mi minor: Largo și Allegro de A. Vivaldi. Programul muzical este interpretat de Soma David (violoncel), Cornelius Zirbo (violoncel), Iurie Surguciov (violoncel), Eleonora Bordînc (violoncel), Daniel Dumitrașcu (pian), Emanuel Rupa (clarinet), Daniel Ciobanu (orgă), Ioan Bănescu (chitară), Ștefania Turcu (vioară), Ovidiu Pintilie (chitară).

Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, care a concertat pe patru continente ale lumii alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Octavian a cântat ca solist cu toate filarmonicile importante din România, inclusiv Filarmonica „George Enescu” din București. Dintre scenele internaționale pe care a urcat se numără: „Musikverein” din Viena, „Konzerthaus” din Berlin, „Philharmonie Berlin”, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Luxembourg Philharmonie”. Din 2019 este violoncelist în Orchestra Operei Naționale din București. Pe lângă activitatea solistică intensă, Octavian își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Violoncelista Izabela Ghergu deține numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale și este fostă bursieră a Fundației Regale Margareta a României.
Melomanii sunt invitați să descopere muzica clasică în toată complexitatea și frumusețea ei la acest concert, joi, 16 iunie 2022, ora 19:00, la Universitatea Națională de Muzică București, sala „George Enescu”. Intrarea la eveniment este liberă și se face pe bază de rezervare la adresa ana.butaru@principesa.ro.

Proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022 și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România, prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști plastici și muzicieni. Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție, prin cooperarea bilaterală cu P1 - Nedland Kultur din Norvegia. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR).
***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 


Programul RO-CULTURAeste implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 


Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. 

Nedland Kultureste o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România.