Selectati in urma unui concurs de proiecte, 12 artisti tineri din Bucuresti, Timisoara, Amsterdam si Londra, cu background-uri variate, de la arhitectura si pictura pana la performance sau programare, au avut timp de o luna ocazia de a explora si de a dezvolta instalatii individuale sau de grup la WASP, in regim de mentorship, coordonati de Marilena Preda-Sanc, Ciprian Ciuclea, Jan Eugen si Cosmina Chituc. 

Lasand in urma lumea institutionalizata a artei, proiectul este un manifest de creativitate si inovatie a noii generatii. Platforma X incurajeaza perspectiva spatiului in continua miscare si transformare si urmareste tema reimaginarii/reconfigurarii perimetrului expozitional din cadrul WASP. Cele opt proiecte expuse in 2014 cauta sa starneasca curiozitatea, sa se joace cu posibilitatile de perceptie si sa creeze o dezorientare deliberata.

Rezultatul final este coagulat de Olivia Nitis, unul dintre cei mai apreciati curatori de arta din Romania la momentul actual: 
“WASP este un spatiu de productie, insa rezultatul final nu este doar sustinerea financiara a unor proiecte individuale reunite intr-o expozitie de grup. Sansa la dialog, la intalnirile cu alte tipuri de gandire pentru tanara generatie si nu numai, este rara si fundamentala, avand in vedere ca in ciuda orgoliilor personale artistul contemporan este fortat sa se plaseze in permanenta si in afara sa, sa tina seama de contexte si de pozitia in care se afla.
Expozitia realizata in urma programului international de rezidente in sistem de mentorat Platforma X propune un traseu printr-un continut multimedia interactiv coordonat de limitele spatiului si miscarii. Prelucrarea si programarea digitala au produs instalatii video si de sunet de la realitati concrete, precum investigatia sociala, pana la imaginea artificiala. Anumite interventii in spatiu au rolul de redefinire a granitelor de miscare, peceptie si interpretare.”

Artisti: 100ideas + Collective East (RO), Delia Andries (RO), Lola Bezemer (NL), Elena Copuzeanu & Emilian Savescu (RO), Łucja Grodzicka (PL/UK), Oana Ionel (RO), Marius Jurca (RO) si Livia Mateias (RO).

Expozitia este deschisa publicului in saptamana 14 — 20 septembrie, intre orele 13:00 - 17:00, la WASP — Working Art Space And Production, str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2.
 
 
Parteneri media: ArtOut.ro, Designist, Orasulm.eu, Postmodern.ro, The Institute, Veioza Arte, Zeppelin.
 
***
Platforma X
este o co-productie 4Culture, WASP — Working Art Space And Production, Tangaj Dance si LifeLongBurning, cu sprijinul programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiect cultural finantat de AFCN — Administratia Fondului Cultural National si Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti — ARCUB, prin Programul Cultural Bucuresti 555.
*Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.
 
WASP — Working Art Space & Production este un spatiu independent alternativ dedicat dansului contemporan, experimentelor in arta vizuala, teatrului contemporan underground si dependentilor de multimedia. Reutilizand 500 de metri patrati ai unei foste fabrici comuniste, locul gazduieste anual eXplore Dance Festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance, cat si birourile asociatiei 4Culture.
http://www.waspmagazine.com/ 
 
 
Iris Opris
PR Manager WASP & 4Culture
+40 740 839 888
communication@4culture.ro
WASP | 4Culture | Facebook
Ion Minulescu 67 — 93, Fabrica Flaros, corp E, etaj 2