Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană vă așteaptă luni, 31 octombrie, ora 18:00 la Clubul Țăranului Român (Strada Monetăriei 3) la evenimentul de prezentare a rezultatelor proiectului "Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”. 
 
Sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecți, etnografi, manageri culturali), studenți la arhitectură, urbanism sau peisagistică din București, Iași și Universitatea Sheffield (Marea Britanie) au realizat 11 propuneri de revitalizare a monumentelor istorice din trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți: Balta, Costești și Prejna.  În timpul școlii de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” din perioada 25 august – 3 septembrie 2016, studenții au delimitat locul, au făcut cercetare sociologică și de teren, au identificat caracterul local al patrimoniului vernacular, au stabilit semnificația culturală și au evaluat factorii implicați. Apoi, au dezvoltat opțiuni de valorificare a patrimoniului cultural al comunei. Cercetarea realizată în comuna Balta reprezintă un studiu pilot, bazat pe o metodologie aplicabilă, într-o fază viitoare de cercetare și celorlalte comune de pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinți.
 
Programul evenimentului:
• Vizionare making-of școala de vară
• Prezentarea proiectului - Bianca Bălșan
• Încadrarea comunei Balta în teritoriu - stud. arh. Alexandra Anastasiu
• O istorie a locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți - drd. arh. Irina Nemțeanu
• Imagini sociale din comuna Balta – Andrei Mihail
• Vernisajul expoziției "Trecut pentru viitor", expoziție în cadrul căreia puteți descoperi
• monumentele istorice de pe raza comunei Balta 
• propunerile de revitalizare realizate de participanții școlii de vară
• imagini ale locuirii rurale 
(Expoziția din București poate fi vizitată la Clubul Țăranului până în data de 14 noiembrie 2016.)
 
Dacă Geoparcul Platoul Mehedinți și arhitectura tradițională a zonei nu vă spune mare lucru, vă recomandăm aceste fotografii. Atenție! Creează dependență. Evenimentul face parte din proiectul Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.