Înscrieri pentru apelul internațional Oulu Dance Hack 2024, până pe 18 februarie


Propunând un concept transdisciplinar și având misiunea de a lucra colectiv la idei noi, Oulu Dance Hack 2024 va avea loc între 27 și 31 mai 2024 în Oulu, în nordul Finlandei. Făcând parte dintr-un proiect mai amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România), Dance Hack-ul din Finlanda va fi urmat de evenimente similare la Budapesta, în noiembrie 2024, și București, în aprilie 2025.
 

Apelul internațional este deschis, iar aplicațiile sunt binevenite atât de la artiști, cât și de la programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. - care își pot demonstra angajamentul față de experiența colaborativă, cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.
 

„Oulu Dance Hack 2024 este o oportunitate unică de a întâlni artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie care sunt interesați de asumarea de riscuri creative și de colaborare într-o atmosferă interesantă și dintr-o perspectivă de susținere. Împreună explorăm relația dintre dans și tehnologie pentru a porni viitorul performanței.” - echipa TaikaBox.
 

Conceptul de Dance Hacks propune un spațiu sigur pentru explorare. Participanții vor lucra împreună pentru a experimenta tehnologia furnizată într-un context performativ, ghidați de mentori cu experiență. Tema este axată pe relația dintre dans și tehnologie și pe procesul de integrare a celor două. În anul precedent, senzorii, proiecțiile și peisajul sonor interactiv, muzica live și inteligența artificială au făcut parte din experiența performativă.
 

Programul va include, de asemenea, un eveniment de matchmaking joi, pe 30 mai, și se încheie cu o împărtășire informală de idei în ultima zi - cu un public restrâns invitat.
 

Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative - nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.
 

Cei interesați să aplice pentru Oulu Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze taikabox.com/hack înainte de 18 februarie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.
 

Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.

 

***

 

TAIKABOX

TaikaBox este o importantă organizație nord-europeană de dans/tehnologie, care se concentrează nu numai pe furnizarea de concepte noi în dansul digital și augmentat, ci și pe dezvoltarea de noi metode pentru implicarea comunității și de sustenabilitatea în sectorul cultural. În calitate de inițiatori ai conceptului Dance Hack în Finlanda din 2016, TaikaBox tratează acest proces în profunzime, dedicându-se în același timp creației de artă durabilă prin călătorii lente, sisteme online inovatoare și compensarea amprentei de carbon. Cu sediul în Oulu, Finlanda, fac parte din programul Capitală Europeană a Culturii în 2026.

taikabox.com

 

CENTRAL EUROPE DANCE THEATRE

Progresist. Stilat. Contemporan. CEDT este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din Ungaria. Piesele repertoriului lor unic luptă în direcția actualității și reflectivității. Ei au ales limbajul divers al dansului contemporan pentru a incita concentrarea asupra problemelor care apar în viața de zi cu zi și pentru a formula răspunsuri la provocările pe care le pun. CEDT, așa cum este anunțat în numele său, se angajează să fie legat de o anumită regiune geografică; Bazinul Carpatic și regiunea sa definesc nu numai zona principală de funcționare, ci și o lume unică a mișcării și alegerii temelor.

cedt.hu

 

DEVELOPING ART

Developing Art este o organizație culturală cu sediul în București. Din 2017 a dezvoltat un număr mare de proiecte interdisciplinare care acordă prioritate dansului contemporan, mixed media, educației și cercetării și artelor vizuale. Unul dintre obiectivele principale ale organizației este de a contribui și de a dezvolta bune practici în procesele de lucru cultural. Co-fondatorii și membrii Developing Art sunt activi pe scena artei contemporane, lucrând atât în contexte naționale, cât și internaționale.

developingart.org