În perioada 3 – 5 aprilie, 2023, la Timișoara a avut loc vizita Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European, în contextul în care titlul de Capitală Europeană a Culturii are potențialul de a pune Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa prin angajamentul Timișoarei de a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată, nu doar în 2023.

Din delegație au făcut parte europarlamentarii Andrey Slabakov (conducătorul delegației), Hannes Heide, Viola Von Cramon-Taubadel, Iuliu Winkler, Victor Negrescu și Vlad-Marius Botoș și, pe durata vizitei, europarlamentarii au participat la întâlniri cu: Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și cu echipa Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 (atât cu Centrul de Proiecte și o parte din curatorii programului TM2023, cât și cu reprezentanți ai Asociației Timișoara 2023), dar și cu operatorii culturali locali și refugiați ucraineni implicați în activități culturale și au vizitat spații care coagulează comunitățile creative din Timișoara și expozițiile principale ale Programului Cultural Timișoara 2023.

La conferința de presă de astăzi s-a discutat despre importanța implicării întregii comunități, de la nivel local și regional până la nivel național și european, despre reprezentarea minorităților locale și diversitatea pe care o aduc acestea în programul cultural dar și despre nevoia ca demersul început în Timișoara în 2023 să fie unul sustenabil și durabil.

Conducătorul delegației, europarlamentarul Andrey Slabakov, a vorbit despre ce aduce unui oraș titlul de Capitală Europeană a Culturii și despre importanța perpetuării și accesibilizării actului cultural. „Titlul de Capitală Europeană a Culturii al unui oraș creează punți între oamenii din Uniunea Europeană. Criza, pandemia și războiul sunt temporare dar arta este eternă și sunt sigur că Timișoara va avea mare succes în anul de Capitală Europeană a Culturii.

În Uniunea Europeană vorbim adeseori despre durabilitate și este important ca, la finalul anului 2023, inițiativele pornite anul acesta să continue. Este important nu doar pentru Timișoara dar și pentru România, și pentru Uniunea Europeană, și din acest motiv este necesar să facem astfel încât cultura să ajungă la fiecare locuitor, nu doar al Timișoarei și nu doar al României.”

Europarlamentul Vlad-Marius Botoș a punctat importanța pe plan mai mult decât local a unui titlu și a unui an în care se pun bazele unor colaborări strategice. „Succesul titlului de Capitală Europeană a Culturii nu este al vreunei instituții, nici măcar al Asociației Timișoara 2023 care a muncit foarte mult pentru acest program, este al tuturor locuitorilor, al țării întregi.”

Despre susținerea de care au nevoie operatorii culturali atât în 2023, dar și pe termen lung, a vorbit europarlamentarul Victor Negrescu. „A fi Capitală Europeană a Culturii este un proces îndelungat, care nu se desfășoară doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasă în urmă numai fum, este un demers de durată. Pentru noi a fost foarte important să venim la Timișoara să vorbim cu organizatorii Capitalei Europene a Culturii, cu reprezentanți ai mediului cultural, cu politicieni, ca să vedem cum cultura poate contribui la dezvoltarea regională. Am vorbit despre implicare, despre infrastructură, despre cultură ca și catalizator iar una dintre concluzii este că și Comisia Europeană ar trebui să ofere mai mulți bani pentru programele din cadrul Capitală Europeană a Culturii pentru că avem obiective importante și e la fel de important ca actorii implicați să fie sprijiniți.”

„E nevoie de mai multă cooperare locală, de mai multă empatie între toți actorii locali, pentru ca acest demers început cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii să fie unul sustenabil.”, a adăugat, în încheiere, și europarlamentarul Iuliu Winkler.

Comisia CULT este responsabilă de toate aspectele culturale ale Uniunii, cum ar fi diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturală și lingvistică, precum și educația, politica audiovizuală, politica în domeniul informației și al mass-mediei, aspectele culturale și educative ale societății informaționale, tineretul și sportul.

***

Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi
Broadcaster oficial: TVR
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria