Festivalul Internațional de Teatru Rom Kathe Akana! x Giuvlipen – We Share Herstory va avea loc la București în perioada 2 septembrie - 25 octombrie 2023  și se va desfășura la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Dramaturgilor Români și ARTHUB Bucharest reunind participanți din Italia, Suedia, Ungaria, Austria și România.

 

Noutatea celei de-a treia ediții a festivalului este alăturarea Companiei de Teatru Rom Giuvlipen echipei organizatorice, We Share Herstory fiind tema propusă de artistele rome feministe Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. Astfel, cele două organizații, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane și Asociația Actorilor Romi dau un exemplu de bune practici asociative în domeniul managementului cultural din România construind un portofoliu comun. 

 

Aflat la a treia ediție, festivalul este o platformă pentru artiștii romi pentru a-și împărtăși poveștile și experiențele și pentru a contesta stereotipurile și concepțiile greșite despre comunitățile de romi. Spectacolele vor explora o gamă largă de teme, inclusiv discriminarea, reprezentarea, împuternicirea și reziliența.

 

Scopul nostru este de a sărbători diversitatea vocilor artiștilor romi. Artiștii care vor urca pe scena festivalului provin dintr-o varietate de medii și experiențe, iar munca lor reflectă bogăția și complexitatea culturii romilor. Festivalul este o oportunitate de a afla atât despre provocările cât și despre victoriile comunităților de romi.

 

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru Rom Kathe Akana x Giuvlipen evidențiază rolul integral al femeilor în teatru, sărbătorindu-le măiestria creativă și amplificându-le poveștile pentru a inspira un mediu artistic mai incluziv și mai dinamic.

 

KATHE, AKANA! x Giuvlipen este o platformă culturală de prezentare, reprezentare, întâlnire şi dialog care promovează diversitatea culturală, non-discriminarea, accesul la cultură şi educaţia culturală în direcţia combaterii stereotipurilor negative despre romi.

 

Mulțumim Ambasadei Suediei, Institutului Cultural Maghiar, Institutului Cultural Italian, Centrului Național pentru Cultura Romilor - Romano Kher, Teatrului Dramaturgilor Români, Teatrului Evreiesc de Stat și Comisiei Europene pentru sprijinul oferit în desfășurarea activităților.

 

Intrarea este liberă*, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile. Informaţii pe www.katheakana.ro ,  Facebook http://fb.me/katheakana , www.giuvlipen.com și http://fb.me/giuvlipen

 

*Excepție fac dubla premieră a spectacolului “Virală pe Tiktok” ce va avea loc pe 2 și 3 Septembrie și spectacolul Trauma Kink (14 Septembrie) ce se vor desfășura  la Teatrul Dramaturgilor Români, începând cu orele 19:00. Biletele pentru acest spectacol se pot achiziționa pe www.teatruldramaturgilor.ro și de pe www.bilet.ro .

 

***

 

Organizatori: Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane – APAC, Asociația Actorilor Romi, Giuvlipen.

Parteneri strategici: Teatrul Evreiesc de Stat și Teatrul Dramaturgilor Români, ART HUB Bucharest

 

Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

 

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.