• Invitat special: violonistul Alexandru Tomescu
  • Miză socială: Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie
  •  

    Celebrul ansamblu muzical World Doctors Orchestra revine în România cu două concerte caritabile: în Cluj-Napoca, pe 25 mai 2023, la Auditorium Maximum, respectiv în București, pe 27 mai, la Ateneul Român. Sub bagheta profesorului Stefan Willich, cardiolog de origine germană, 100 de doctori-muzicieni vor interpreta trei piese: Romanian Rhapsody No. 2 - George Enescu, Violin Concerto No. 1 - Max Bruch și Symphonie fantastique - Hector Berlioz. Anul acesta, spectatorii se vor putea bucura de participarea extraordinară a violonistului Alexandru Tomescu, care va încânta publicul cu acordurile viorii Stradivarius Elder-Voicu.

    Miza este una caritabilă, toate fondurile obținute în urma vânzării biletelor fiind direcționate către Rețeaua de Telemedicină în epilepsie, un proiect inițiat în 2016 de Asociația Cluburilor Lions România, Dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog și Prof. Florin Amzica - Universitatea Montreal și membru al WDO. Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma Entertix.

    World Doctors Orchestra (WDO) este un ansamblu alcătuit din aproximativ 1800 de medici, de diverse specializări medicale, din peste 60 de țări. Dincolo de împărtășirea pasiunii comune pentru muzică, misiunea WDO este de a promova dreptul la sănătate și îngrijirea medicală adecvată – două aspecte esențiale ce depășesc granițele geografice sau interesele politice și economice. WDO a mai concertat în România în 2016, în București, Brașov și Cluj-Napoca.

    „De regulă, orchestra nu susține concerte în aceleași locații de mai multe ori. Însă dată fiind încrederea deplină în valoarea proiectului Telemedicina în epilepsie, precum și experiența pozitivă de acum 7 ani, au decis să se reîntoarcă, fapt ce face aceste două reprezentații cu atât mai speciale. Muzica nu doar că ne conectează unii cu alții și ne înalță spiritul, dar este și un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului. Le mulțumim cluburilor Lions locale, autorităților locale, sponsorilor și partenerilor că au făcut posibile cele două concerte în luna mai 2023. Și îi așteptăm cu inimile și sinapsele deschise pe toți cei care își doresc să participe la două întâlniri de nivel înalt”, a declarat dr. Bogdan Florea, inițiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie.

    ***

    Despre Telemedicină în Epilepsie

    Programul Telemedicină în epilepsie urmărește înființarea de Centre de Epilepsie și Monitorizare EEG, prin achiziționarea și instalarea unor aparate pentru electroencefalograme (EEG) în orașe care duc lipsă de asemenea aparatură. Mai mult de atât, prin această inițiativă se dorește conectarea noilor centre de diagnosticare a epilepsiei atât cu centrele universitare din țară, cât și cu diferite centre de epilepsie cu mare experiență din lume.

    Astăzi, 12 aparate video EEG performante și un server puternic sunt conectate pentru a fi la dispoziția pacienților din orașele Oradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, București, Brașov, Timișoara, Miercurea Ciuc, Sebeș, Iași și zonele vecine lor. Obiectivul pentru perioada 2023-2027 este extinderea cu minimum 2 noi aparate video EEG / an, prioritate având orașele care duc lipsa unui cabinet dedicat explorărilor din  domeniul epilepsiei și monitorizării EEG.

    Rețeaua a apărut ca o soluție la trei nevoi: acces la diagnostic și tratament corect al epilepsiei, acasă sau cât mai aproape de casă, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să facă sute de kilometri pentru un consult și o analiza EEG, de obicei în centrele universitare deja suprasolicitate; schimb liber de opinii medicale între medicul curant din orașul de apartenență și medicul dintr-un centru universitar care deja a inițiat tratamentul, cu privire la diagnosticul formei de epilepsie, stabilirea și ajustarea tratamentului; înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru pacienți și aparținători, de care este foarte mare nevoie.

    Despre epilepsie

    Epilepsia presupune apariția unor crize tranzitorii de tulburare electrică a circuitelor cerebrale, care cauzează modificări de comportament și senzații atipice, afectarea percepției, a motricității, a stării de conștiență ce uneori pot conduce la convulsii, cădere și pierderea completă a stării de conștiență.

    Epilepsia este una dintre afecțiunile neurologice foarte des întâlnite atât la nivel global, cât și local. Conform World Health Organisation, 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune. Astfel, se numără în topul afecțiunilor neurologice din punctul de vedere al prevalenței, după accidentele vasculare cerebrale și bolile neurodegenerative.

    În prezent nu se cunoaște un număr real al pacienților cu epilepsie în România, neexistând un registru național. Medicii cu experiență din România aproximează cu responsabilitate peste 300.000 pacienți.

    În țara noastră procesul de diagnosticare are loc cu dificultate, în principal din cauza lipsei aparaturii de specialitate - electroencefalografe (EEG) în zone mai îndepărtate geografic sau mai slab deservite medical, dar și din cauza stigmatului social pe care această afecțiune îl are la nivel național. Frica de a face crize în public și falsa percepție că e o problemă psihiatrică întârzie din păcate mersul la doctor și inițierea tratamentului de specialitate.