Apărută în 1997, Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este de a pune clădirea în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivând memoria locului. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu noi conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile. Casa Tranzit este unul dintre cele mai longevive centre culturale din România - un spațiu deschis, un loc de întâlnire, un demers colaborativ transgenerațional, un promotor al plurilingvismului și convivialității.

 

Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul a douăzeci și șase de ani cu muncă, idei, grijă și resurse.

 

Sărbătorim prin muzică, spectacole, mese rotunde, expoziții, lansări de carte și un segment retrospectiv al celor douăzeci și șase de ani!

 

PROGRAMUL de Deschidere:

 

Miercuri / 18.10.2023 / 18:00: Deschiderea Zilelor Tranzit 2023

https://www.facebook.com/events/714202110753168/?ref=newsfeed

Organizatori, artiști, prieteni și colegi, ne strângem împreună să prezentăm programul Zilelor Tranzit 2023 și ceea ce vă pregătim. Sunteți cu toții așteptați să-l descoperiți!

Evenimentul va avea traducere simultană în limbile română, maghiară și engleză.

Evenimentul face parte din segmentul Zilelor Tranzit - Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

 

Joi / 19.10.2023 / 18:00: GICu/FIKuSZ în dialog cu institutele culturale https://www.facebook.com/events/232541706482788?ref=newsfeed

Grupului Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége și institutele de cultură locale și naționale (GICu/FIKuSz) este un grup informal de întâlnire și reflexie a operatorilor din scena independentă Clujeană - o reconectare și o reactualizare a Grupului Independent pentru Cultură (GICu), format în 2006 la Casa Tranzit. Mesele rotunde GICu reprezintă un cadru de discuție asupra provocărilor cu care se confruntă scena culturală locală și națională, asupra politicilor culturale și asupra modelelor de dezvoltare durabilă și colaborare cu alte segmente societale. De data aceasta vrem să ne întâlnim cu Institutele Culturale, să cunoaștem oamenii din spatele lor precum și politicile și direcțiile pe care acestea le au în vedere în prezent.

Evenimentul va avea traducere simultană în limbile română, maghiară și engleză.

Evenimentul face parte din segmentul Zilelor Tranzit - Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

 

Joi / 19.10.2023 / 20:00: Fran & Flora

 www.facebook.com/events/667267152245373/?ref=newsfeed

Duo-ul Fran & Flora, nominalizat cu multiple premii, captivează publicul cu spectacole de muzică de clasă mondială specifice Europei de Est și nu numai. Francesca Ter-Berg (violoncel/vox) și Flora Curzon (vioară/vox) imaginează acest duo ca pe o colaborare în continuă evoluție, care s-a născut dintr-o prietenie profundă și admirația comună pentru muzica tradițională și improvizație. Compozițiile și aranjamentele lor provin din modurile și melodiile muzicii Klezmer, transilvănene, românești, grecești și armeană, având totodată influențe din înregistrări de arhivă și tente electronice live. Fran & Flora au fost susținute de-a lungul anilor de PRS Women Make Music, Help Musicians UK și Arts Council England.

 

Vineri / 20.10.2023 / 17:00: Mazel Tov & International Klezmer Collective https://www.facebook.com/events/314322544551657/?ref=newsfeed

Mazel Tov, formaţia klezmer a Comunităţii Evreilor din Cluj, înfiinţată în februarie 2002 la iniţiativa şi sub conducerea profesorului Vasile Socea și International Klezmer Collective, un grup de muzicieni klezmer renumiți și de pionierat cu sediul la Londra, care inițiază colaborări cu colegi din toată lumea, vor concerta împreună în baza pasiunii comune pentru muzica klezmer, muzica idiș și împletirea dintre acestea.

Evenimentul face parte din segmentul Zilelor Tranzit - Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

 

Sâmbătă / 21.10.2023 / 14:00: Berlin Calling https://www.facebook.com/events/3206077069694030/?ref=newsfeed

Kol.ak (Ballok b2b Ingineru), Wooadie și SAVATa'R vor crea o după-amiază memorabilă în care ne luăm rămas bun de la soare, în timp ce ne cufundăm în muzică și bucurie. Compozițiile celor trei DJ pot fi accesate pe Soundcloud:

https://soundcloud.com/.../kolak-sponsored-by-head-shoulders

https://soundcloud.com/user.../edo-bedroom-grooves-mix

https://soundcloud.com/savatarmusic/tekeros-mix

 

Duminică / 22.10.2023 / 17:00: Pedagogia Autonomiei de Paulo Freire https://www.facebook.com/events/626587309653491/?ref=newsfeed

Pedagogia autonomiei, testamentul intelectual al lui Paulo Freire, e prima lucrare tradusă în limba română a unuia dintre cei mai importanţi gânditori ai secolului al XX-lea. Pedagogia critică şi democratică proclamată de Freire subminează modelul ierarhic al unui transfer bancar al cunoștințelor. Supunerea e internalizată de clasele inferioare nu doar prin habitusuri dobândite în procesul de socializare, dar şi prin organizarea şi practicarea învăţării. În filosofia educaţiei propusă de Paulo Freire alfabetizarea şi edificarea culturală conduc la dobândirea unei conştiinţe politice. Pedagogia autonomiei reuneşte aceste teme într-o prezentare accesibilă, sub forma unui ghid al pedagogului în care metodologia decurge din exigenţe etice.

 

Evenimentele vor continua până în 16 noiembrie! Le vom anunța pe rând pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/tranzith și pe website-ul www.tranzithouse.ro

 

Evenimentele din acest an au putut fi organizate grație sprijinului venit din partea Departamentului pentru Relații Interetnice a Guvernului României, Administrației Fondului Cultural Național, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Fundației Communitas și din partea prietenilor Casei Tranzit ce au sprijinit de-alungul anilor proiectul atât moral, cât și material.

 

Adăugați-vă donatorilor constanți pe https://www.patreon.com/TranzitHouse