Femeile din localitatile cu specific legumicol din jurul Bucurestiului au ocazia sa dezvolte afaceri locale complementare productiei de legume. Prin proiectul “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”, 112 femei din comuna Vidra sunt pregatite in domeniul productiei conservelor din fructe si legume pentru consum public. Cursurile gratuite si sustinerea in deschiderea unei afaceri sunt accesibile pentru 392 de femei din mediul rural care traiesc in regiunea Bucuresti-Ilfov si nu au o sursa de venit.
 
Legumicultura reprezinta o sursa importanta de venit pentru multe dintre familiile care traiesc in localitatile din jurul Bucurestiului, uneori chiar singura. Lipsa de diversitate in ceea ce priveste activitatile economice in aceste zone determina un nivel crescut al somajului, in special in cazul femeilor fara studii superioare. 
 
Un exemplu in acest sens este comuna Vidra, din judetul Ilfov. Potrivit datelor furnizate de Primaria Vidra, 90% dintre locuitorii comunei isi castiga existenta din legumicultura, serele si solariile facand parte din “arhitectura” zonei. Mai mult, majoritatea femeilor sunt casnice, indeletnicindu-se cu treburi gospodaresti si cu agricultura. Veniturile obtinute de familii din aceasta activitate se incadreaza sub valoarea salariului minim pe economie. 
 
Pentru a imbunatati situatia economica a zonei, Asociatia React organizeaza cursuri gratuite de acreditare in productia de conserve din fructe si legume pentru consum public si cursuri de antreprenoriat, pentru femeile fara venituri. Astfel, familiile din Vidra au, acum, sansa sa deschida afaceri locale in domeniul procesarii legumelor, ca o continuitate a principalei activitati economice din comuna lor. 
 
“Producerea si comercializarea conservelor din legume (n.n.) reprezinta o solutie pentru crearea de noi locuri de munca in zona si angajare pe cartea de munca, dar si pentru cresterea economiei locale”, a declarat domnul Liviu Biliboc-Florea, Viceprimar Primaria Comunei Vidra. 
 
84 de femei din Vidra au finalizat deja cursurile organizate in comuna lor prin proiectul “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov” si alte 28 au inceput pregatirea in luna ianuarie. 
 
Asociatia React va infiinta in regiune si trei centre culinare, dotate modern si avizate igienico-sanitar, care vor sta la dispozitia participantelor la cursuri pentru prepararea conservelor in vederea comercializarii. In plus, ele sunt incurajate sa se asocieze si sa formeze o retea a femeilor antreprenor din zona rurala, asociere care le poate facilita accesul la resurse si fonduri pentru dezvoltarea afacerilor lor.
 
Prin “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 392 de femei care locuiesc in mediul rural. Persoanele  interesate trebuie sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatoriu si sa nu fie angajate. Pentru inscrierea la cursuri pot fi contactate Gina Ilie (0727 385 070) si Magda Muscalu (0733 503 450).
“Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Bucuresti-Ilfov” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiune, fiind implementat si comunicat sub denumirea “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!  
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2006, in care lucreaza in prezent 50 de angajati si peste 200 de voluntari. Cele 14 premii de excelenta nationale si internationale primite confirma impactul actiunilor noastre, prin care am contribuit la salvarea a peste 200 000 de vieti omenesti. Proiectele marca React genereaza schimbari in sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Toate aceste domenii sunt interdependente si doar prin sustinerea lor simultana putem vorbi de o dezvoltare reala a societatii. Aici intervenim noi, transformatorii pe termen lung ai comunitatilor romanesti. www.asociatiareact.ro
 
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa il contactati pe Cristian Ticu, Expert comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0733.503.446, e-mail cristian.ticu@asociatiareact.ro.