Campania de donații prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante a strâns în perioada septembrie 2019– decembrie 2021* peste 16.000 euro de la donatori persoane fizice. În acest interval, campania a beneficiat de 1334 de debitări unice de la donatori din toată țara. Donațiile s-au transformat în 161 scaune rulante care redau mobilitatea unor copii și adulți cu dizabilități din România.

Campania are drept obiectiv strângerea de donații recurente pentru a oferi gratuit, an de an, scaune rulante potrivite copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii din România. Mecanismul campaniei este simplu: orice persoană deținătoare a unui dispozitiv mobil conectat la una dintre cele patru rețele naționale - Orange România, Digi Mobil, Telekom România, Vodafone România, poate susține campania prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 euro/lună, cu textul ACTIV la numărul scurt 8844.

Încă de la lansare, în septembrie 2019 și până în prezent, campania de donații prin SMS s-a bucurat de sprijinul a 70 de donatori recurenți care au susținut campania, prin donație lunară.

 
Cătălina Paveliuc, Ambasador Motivation și donator al campaniei din septembrie 2019: „Totul a început cu un reportaj în care am aflat cât de greu este pentru oamenii cu dizabilități din România să facă orice fel de activitate, indiferent cât de mică, din cauza faptului că nu există mijloace de transport adaptate, rampele sunt făcute prost sau lipsesc, bordurile sunt prea înalte, lipsa accesibilității, per total. Mi-a părut rău să aflu acest lucru și am decis să ajut cum pot.”

„Chiar dacă pare o sumă mică, orice donație cu valoarea de 2 euro este foarte importantă pentru Fondul Scaunelor Rulante. Pentru fiecare 50 de SMS-uri trimise, Motivation donează un scaun rulant recondiționat unei persoane cu dizabilități locomotorii din țară. Prin contribuția cât mai multor persoane fizice, redăm libertatea de mișcare copiilor și adulților cu dizabilități din România. O donație de la om la beneficiar!”, a declarat coordonatorul campaniei de donații prin SMS, Monica Tăutul.
 
Programul Fondul Scaunelor Rulante este derulat de Fundația Motivation România în colaborare cu parteneri internaționali care furnizează echipamente de mobilitate. Cu fiecare 100 de euro donați, Fundația Motivation aduce în România, recondiționează sau adaptează și furnizează scaune rulante de calitate, persoanelor care au nevoie de ele. Ulterior, Motivation realizează instruirea utilizatorilor pentru manevrarea și întreținerea scaunului rulant și organizează sesiuni de instruire pentru viață independentă în scaun rulant.

Numărul scurt 8844 a fost obținut pe platforma donatie.ro, proiect al Asociației pentruRelațiiComunitare. Campania de donații prin SMS a fost conturată în anul 2019 în cadrul proiectului „8 ore peste program pentru o cauză bună” al Fundației Comunitare București. Reprezentanții Fundației Motivation România au lucrat alături de un grup de voluntari specialiști, care continuă să susțină organizația pe durata campaniei.


* În perioada mai – octombrie 2020, obiectivul campaniei a constat în donarea de produse de protecție a sănătății pentru persoane utilizatoare de scaune rulante, în contextul pandemiei de coronavirus. Mai multe despre impactul campaniei în perioada pandemiei aici.