La sfârșitul săptămânii, Fundația Comunitară Sibiu invită locuitorii cartierului Terezian și pe cei care își petrec cea mai mare parte a timpului aici să se alăture unei serii de activități din Zilele Implicării, în cadrul programului Zilele Vecinătății 2019.
 
Astfel, sibienii din Terezian sunt încurajați să participe și să contribuie pe parcursul weekendului la diverse activități legate de înfrumusețarea și cunoașterea cartierului, după cum urmează:

• Sâmbătă, 28.09, de la ora 09:00: Curățenia de toamnă în cartier – alături de Let’s Do It Romania, reprezentată la nivel local de Asociația Joy Sibiu, invităm locuitorii din Terezian să-și convingă vecinii și să iasă împreună la curățenia de toamnă în jurul blocului sau să adopte un loc drag din cartier care le-ar plăcea să arate mai bine. Cei care doresc să se alăture mișcării ne găsesc în Parcul de pe Strada Lungă începând cu ora 09:00, de unde pot primi mănuși, saci pentru gunoi, foarfece și alte instrumente ce le pot prinde bine. De asemenea, cei care doresc să ofere mai multă culoare cartierului pot lua și vopsea, care este oferită de partenerul Policolor. Mai multe detalii despre alte activități de curățenie din oraș din 28 septembrie găsiți în evenimentul Let’s do it Sibiu.  
 
• Duminică, 29.09, de la ora 11:00 și 17:00, Tururi ghidate ale cartierului – Alături de ghidul Adela Dadu, facem o plimbare prin istoria și locurile cunoscute și mai puțin cunoscute Terezianului. Punctul de întâlnire este statuia Mariei Tereza și se va vorbi despre lucruri precum evoluția cartierului până în sec. XVIII, conturarea primelor clădiri, regularizarea cursului Cibinului, cartierul între cele două lumi (sec. XVIII, iluminismul și sec. XX, industiralizarea și decăderea), zona industrială, cartierul maierilor, grupurile etnice, multiculturalitatea și conviețuirea etnică: educația, Biserica Unită, prima școală unită ș.a. Durată unui tur este de 1,5 ore.
 
• Duminică, 29.09, 12:30-17:30, Cartare participativă cu Urboteca - tot duminică, în Parcul de pe Gladiolelor, invităm locuitorii la un proces de cartare participativă, unde vor identifica diverse spații din cartier, vor veni cu propuneri de posibile funcțiuni ale acestora, vor alege și localiza felurite activități și amenajări posibile în cartier. 
 
Despre Zilele Vecinătăţii
Zilele Vecinătății 2019 își propun să cerceteze identitatea micro-comunităților din aria cartierului Terezian, să activeze spiritul comunitar al locuitorilor și apoi să-i răsplătească pentru implicare cu câteva zile de sărbătoare. Astfel, programul este structurat în 3 etape:
 
Zilele Cunoașterii (15.07-10.11): pe rând, echipa Fundației Comunitare Sibiu  va încerca să  cunoască mai bine și să înțeleagă cum funcționează cartierul și ce leagă locuitorii din zonă, unde își petrec timpul, ce dorințe și pasiuni au ei sau cei care stau cea mai mare parte a zilei aici. Nu în ultimul rând, la întâlnirea cu autoritățile vor fi abordate teme precum planurile privind cartierul și nevoile care mai există.
 
Zilele Implicării (27-29.09): în cadrul acestora locuitorilor din Terezian și prietenilor acestora li se propune să iasă la curățenia de toamnă în jurul blocului sau în spațiile publice din cartier, ca în vremurile nu chiar atât de îndepărtate, și, de ce nu, să rămână la o poveste și o gustare după ce au terminat treaba; vor fi provocați să redescopere Terezianul în cadrul unor tururi ghidate sau li se vor prezenta modurile în care pot îmbunătăți viața cartierului, folosind diverse aplicații puse la dispoziție de către Primărie.
 
Zilele Sărbătorii (04-06.10): după un weekend de muncă, strada Gladiolelor va fi transformată în zonă de sărbătoare și povești, cu activități pentru toate vârstele și gusturile. Vor exista: zonă de picnic urban cu mâncare și voie bună (atât cu bunătățuri aduse de organizatorii evenimentului, cât și de locuitori), bătălii pentru cea mai bună zacuscă, varii activități sportive, ateliere și spectacole pentru copii, deja tradiționalele concursuri de mașinuțe, muzică faină și seri de film în aer liber.
 
Conceptul inițial al proiectului a fost dezvoltat de Asociația Pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) începând cu 2014 și implementat în o serie de cartiere (Hipodrom, Vasile Aaron, Valea Aurie etc.). Printr-un parteneriat cu AIOS pentru păstrarea know-howului în proiect, Fundația Comunitară Sibiu își propune să continue și să îmbunătățească această tradiție la Sibiu.

Zilele Vecinătății în cartierul Terezian este organizat în 2019 de Fundația Comunitară Sibiu alături de partenerul principal wenglor România și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunității. 
 
***
Fundația Comunitară Sibiu
este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor.