Angajații și voluntarii AIDRom au rememorat momentele pline de emoție în care ajutorul dat a alinat puțin suferința zecilor de mii de oameni care au fugit din calea războiului, printr-un eveniment comemorativ „1 An de război în Ucraina. 1 An de Ajutor și Speranță”, care a avut loc astăzi, 24 februarie la Mănăstirea Cașin din București. Evenimentul a marcat astfel un an de la începerea războiului în Ucraina, dar și unul dintre cele mai ample răspunsuri umanitare din istoria contemporană, în care Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) s-a implicat încă de la început, asistând aproximativ 30.000 de refugiați ucraineni.

La eveniment au participat refugiați ucraineni, angajați și voluntari AIDRom, reprezentanți ai instituțiilor și partenerilor, ai Ambasadei Franței, precum și Excelența Sa, Ambasadorul Ucrainei la București, domnul Ihor Prokopchuk, care a punctat:

„Anul trecut a fost un an de stoicism și curaj exemplar al forțelor de apărare ucrainene și al întregii națiuni ucrainene. Anul care a trecut a arătat, de asemenea, unitatea comunității internaționale ,a României și a altor țări, cu Ucraina (...). Am convingerea fermă că vom reuși să obținem victoria în acest război nedrept împotriva Ucrainei. Profit de această ocazie pentru a mulțumi poporului român care i-a primit cu căldură pe ucrainenii care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, încă din primele zile, din primele ore. Au găsit aici căldură, au găsit ospitalitate, au găsit confort. Și asta înseamnă foarte mult. Războiul continuă și va fi necesar să continuăm să luptăm pentru dreptate și pentru pace. Rămânând împreună, putem face acest lucru.”


În cadrul evenimentului „1 An de război în Ucraina. 1 An de Ajutor și Speranță”, a fost oficiată o slujbă de parastas, în limba română și ucraineană, urmată de un scurt concert în onoarea celor care luptă pentru țara lor, susținut de Corul de Copii refugiați, cu vârste între 4 și 14 ani, din Ucraina, pregătit de echipa AIDRom. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria celor uciși în război, urmat de o manifestare de solidaritate, în fața Bisericii, în care participanții au primit baloane în culorile steagului ucrainean.

„Astăzi, la împlinirea unui an de când Rusia a invadat Ucraina, când, din păcate, nu se întrevede sfârșitul luptelor sau al suferințelor pentru milioanele de oameni care au fugit din calea războiului, ne-am rugat cu toții pentru pace. Cu ajutorul donatorilor care au susținut proiectele destinate zecilor de mii de refugiați ucraineni, precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, EOM, IOM UN Migration, a partenerilor și a autorităților care ne-au susținut în demersul nostru de-a lungul anului 2022, am oferit sprijin pentru peste 30.000 de refugiați, contribuind la primirea celui mai mare flux de refugiați din istoria modernă a României. Știm însă că acțiunile noastre trebuie să continue. Trebuie să fim aici, să ajutăm ca cei care fug din calea războiului să poată să își construiască o viață, să se integreze”, a declarat Elena Timofticiuc, secretar executiv AIDRom.

România s-a implicat încă de la început în criza umanitară declanșată de războiul din țara vecină, fiind tranzitată de peste 3,5 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, dintre care aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră. AIDRom a fost printre primele organizații care a acordat asistență refugiaților ucraineni, încă de la începutul conflictului, asistând aproximativ 30.000 de refugiați ucraineni. Echipele asociației au fost prezente la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret, Isaccea, Sighetul Marmației și Sculeni, în centrele pentru refugiați și pe teren, oriunde a fost și încă este nevoie, oferind consiliere socială, juridică și împotriva traficului de persoane, asistență medicală și asistență pentru acces la drepturi. De la izbucnirea conflictului, AIDRom a consiliat peste 30.000 de refugiați, a asigurat peste 10.000 de pachete de urgență, a oferit pachete cu alimente, produse de igienă și articole pentru copii pentru 6.000 de refugiați, a găsit cazare, împreună cu Biserica Ortodoxă Română, pentru peste 3.000 de refugiați, a asigurat consiliere socială pentru peste 9.000 de refugiați (pachete cu alimente, cu produse dedicate copiilor, vouchere sociale, produse de igienă și de curățenie) și consiliere juridică pentru peste 3.000 de persoane, a oferit asistență medicală și tichete pentru achiziția de medicamente unui număr de peste 1.000 de refugiați și a ajutat peste 500 de persoane pentru identificarea unui loc de muncă. Totodată organizația a ajutat la înmatricularea a 200 de copii în școli și grădinițe din România.

***

Despre AIDRom

AIDRom (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România) și-a început activitatea în 1991 ca un demers comun al Bisericilor prezente în țară: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată și Biserica Luterană, în cooperare cu Unitatea IV (Împărtășire și Slujire) a Consiliul Mondial al Bisericilor. În 1993 a dobândit statut juridic, iar în 1994 s-au alăturat alți doi membri: Biserica Presbiteriană Sinodală Evanghelică Luterană și Biserica Ortodoxă Armeană. AIDRom s-a dezvoltat constant și, în scurt timp, a devenit o platformă națională de dialog ecumenic și de colaborare a Bisericilor din România. Totodată, a continuat să funcționeze ca agenție de dezvoltare, procesând proiecte care vizează îmbunătățirea atât a sistemelor educaționale formale, cât și a celor informale, a situației social-economice și moral-spirituale din țară, precum și a protecției mediului.

AIDRom promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de șanse și luptă împotriva traficului de persoane și a discriminării. Oferă asistență refugiaților și migranților care doresc să se integreze în România și are un răspuns de urgență în caz de dezastre. Prin acțiunile sale, AIDRom întărește cooperarea ecumenică și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Centrele Multifuncționale de Consiliere a persoanelor în situație de risc, precum și centrele de Cazare, dezvoltate de AIDRom în București, Iași și Timișoara, au ca scop consilierea și asistența persoanelor aflate în dificultate, a refugiaților și a migranților.

Puteți afla mai multe despre activitatea asociației AIDRom accesând site-ul: http://www.aidrom.ro/.