În România, peste 62.000 de oameni au fost răpuși de virusul Covid-19, conform datelor oficiale. Luna martie a acestui an marchează doi ani de când întreaga societate se află într-un proces continuu de supraviețuire în fața pandemiei, mai exact, pe 22 martie 2020 a fost declarat primul deces cauzat de Covid-19 în România.

Zeci de mii de vieți curmate prea repede, zeci de mii de părinți rămași fără copii, zeci de mii de copii rămași fără părinți, zeci de mii de oameni rămași fără partenerul de viață. Multe familii nu au putut onora tradițiile obișnuite de a-și lua rămas bun de la cei dragi din cauza restricțiilor și protocoalelor de sănătate. Din acest motiv, noi, cei de la Asociația Code for Romania am înaintat vineri o scrisoare către Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă cerând declararea unei zile de doliu național pe 22 martie 2022.

“Avem nevoie la nivelul societății de un moment colectiv de reculegere, în care să recunoaștem suferința zecilor de mii de familii care în ultimii doi ani au pierdut pe cineva drag, dar și a experienței traumatice a multora dintre cei rămași în viață. Suntem datori să ne gândim nu doar la cei pe care i-am pierdut, dar mai ales la cei care au rămas mai singuri în ultimele 24 de luni și pe care am evitat prea des să îi vedem. Gestul nostru de a cere Prim-ministrului României declararea unei zile de doliu național pentru viețile pierdute de Covid-19 este despre un lucru pe care o comunitate empatică și funcțională îl împărtășește: durerea. Peste 62.000 de vieți pierdute sunt un munte de durere, un munte de durere pe care nu îl putem ignora și pe care trebuie să îl procesăm împreună.“
Bogdan Ivănel, Co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania.

Asociația Code for Romania a luptat pentru diminuarea și conștientizarea amplorii efectelor pandemiei în viețile românilor încă de la început, prin construirea și punerea gratuit la dispoziția Guvernului într-un timp record a ecosistemului de soluții care a asigurat comunicarea dintre autorități și publicul larg. Știri Oficiale, Date la zi, Ce trebuie să fac, Ro Help, Cine ce face au fost utilizate de peste 12 milioane de români în acești doi ani. Apoi, în colaborare cu publicația Decât o Revistă, anul trecut, pe 1 decembrie, Asociația Code for Romania a lansat proiectul Vieți Pierdute, o platformă care spune povestea celor care nu mai sunt.

Credem că a venit momentul ca autoritățile să recunoască suferința acestor doi ani.

DOLIU PENTRU VIEȚILE PIERDUTE e petiția formulată de către Asociația Code for Romania, prin care cerem sprijinul întregii societăți în convingerea Guvernului României pentru declararea zilei de 22 martie zi de doliu național.

Dacă și tu rezonezi cu acest mesaj, alătură-te evenimentului, semnează petiția către Guvern și invită-i și pe alții să se implice, trimițând mesajul mai departe: https://www.facebook.com/events/1549016128793630.

Comemorează pe cineva drag: https://vietipierdute.ro/

Redăm mai jos textul integral al scrisorii oficiale transmise vineri către Guvernul României:

București, vineri 18 februarie 2022

În atenția Domnului Nicolae Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României

Stimate domnule Prim Ministru Nicolae Ciucă,

În contextul pandemic, ultimii doi ani au reprezentat o perioadă de suferință pentru întreaga societate.

Până în momentul transmiterii acestei scrisori către dumneavoastră peste 62.300 de români au murit din cauza Covid-19 conform datelor oficiale. Aproape la fel de mulți oameni ca populația orașului Alba Iulia. În spatele acestui număr stau zeci de mii de povești curmate prea repede, zeci de mii de părinți rămași fără copii, zeci de mii de copii rămași fără părinți, zeci de mii de oameni rămași fără partenerul de viață.

Asociația Code for Romania, în colaborare cu publicația Decât o Revistă, a încercat să păstreze vie amintirea celor pierduți din cauza COVID-19 prin proiectul Vieți pierdute, lansat pe 1 decembrie 2021, o platformă care spune povestea celor care nu mai sunt. Acesta a fost felul nostru de a transmite condoleanțe celor care au pierdut pe cineva drag și de a invita România la un moment de reculegere colectiv.

Luna martie a acestui an marchează doi ani de când ne aflăm în acest proces de supraviețuire în fața pandemiei, iar noi, cei de la Code for Romania considerăm necesară comemorarea acestui moment. Vă scriem cu propunerea și rugămintea de a declara ziua de 22 martie (data la care în 2020 s-a înregistrat primul deces cauzat de pandemie în România) Zi de doliu național pentru comemorarea vieților pierdute în ultimii doi ani.

Declararea zilei de 22 martie 2022 drept zi de doliu național ar reprezenta o dovadă de recunoaștere față de dificultățile cu care societatea românească s-a confruntat în acești ani și a pierderilor suferite în urma pandemiei. În contextul în care multe familii nu au putut onora tradițiile obișnuite de a-și lua rămas bun de la cei dragi din cauza restricțiilor și protocoalelor de sănătate, credem că acest gest ar fi o consolare simbolică pentru zecile de mii de familii îndurerate, dar și un moment necesar de introspecție și reculegere pentru întreaga societate.

În speranța rezolvării favorabile a solicitării noastre, vă rugăm să primiți sentimentele noastre sincere de mulțumire.

Cu deosebită considerație,
Bogdan Ivănel,
Președintele Asociației Code for Romania


Credit vizual ® Dan Perjovschi