Asociația Code for Romania vine cu un ecosistem de soluții digitale în contextul crizei din Ucraina. Războiul ațintit astăzi asupra Ucrainei a declanșat deja o serie de crize cu efecte grave pe termen mediu și lung, mii de refugiați fug, terifiați, spre țara noastră și alți vecini.

La doar doi ani de zile, Code for Romania repornește mecanismul TaskForce, așa cum a făcut-o și în cazul pandemiei Covid-19, când panica, frica, nesiguranța, neputința au pus stăpânire pe România. Măsurile vizate de Code for Romania vor ajuta în oferirea de informații verificate despre situația actuală și efecte, ajutor în administrarea nevoilor critice ale refugiaților, resurse și capacitate pentru autoritățile locale și sprijin pentru societatea civilă din Ucraina și Republica Moldova.

“Este imperios necesar ca societatea civilă din România să vină în ajutorul vecinilor noștri, din respect pentru libertate, democrație, valori știrbite în acest moment în țara vecină. Am oprit activitatea uzuală pentru a concentra întreaga atenție a echipei și comunității Code for Romania pe soluții care să diminueze efectele războiului. Prin TaskForce punem pe picioare un ecosistem de 4 soluții care să sprijine refugiații ucraineni care vor ajunge în România. Concomitent, ne punem toată capacitatea noastră la dispoziție pentru a sprijini societatea civilă din Ucraina și Republica Moldova în aceste momente grele pentru ei, dar și pentru a sprijini autoritățile locale sau centrale din România care au un rol activ în a oferi sprijin în aceste momente.”
Bogdan Ivănel, Co-fondator și CEO Code for Romania.

În acest moment, Asociația Code for Romania are în curs de operaționalizare un ecosistem de 4 soluții:

Un Acoperiș: o soluție de identificare de spații de cazare care va ajuta refugiații care ajung în România și au nevoie de ajutor imediat. În platformă se pot înregistra persoane care pot pune la dispoziție camere sau imobile pentru persoanele care locuiesc în adăposturile puse la dispoziție de autoritățile române.

Resource & Volunteer Management (RVM): soluția de gestionarea a resurselor folosită deja în acest moment de către Departamentul pentru Situații de Urgență. Soluția permite managementul stocurilor de resurse disponibile, al cantității acestora, tipuri de materiale și locurile în care ele sunt depozitate, precum și statusul voluntarilor organizați pe specializări distincte.

Cine Ce Face: o soluție care este în acest moment în curs de adaptare la condițiile noii crize, la război, pentru a avea o imagine cât mai clară a rolurilor actorilor instituționali în această situație de urgență.

Dopomoha: platforma de informare și sprijin pentru persoanele care vor solicita ajutor României. Cu ajutorul unui decision-tree orice persoană va putea să găsească în câteva minute care sunt procedurile pe care trebuie să le urmeze pentru a obține azil, cazare sau alte resurse disponibile pentru ei în situația în care se află. Informațiile vor fi disponibile în română, ucraineană și rusă.