Centrul de Resurse pentru participare publică organizează anul acesta cea de-a XII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice și anunță deschiderea perioadei de înscrieri în intervalul 1 februarie – 28 februarie. La Gală se pot înscrie cetățeni, grupuri civice și organizații neguvernamentale care au desfășurat în anul 2021 inițiative civice și campanii de advocacy, prin care au determinat autoritățile publice să rezolve diverse probleme ale comunităților.

Înscrierile la Gală se realizează prin completarea unui formular online, iar detalii despre demersurile și campaniile care sunt eligibile sunt disponibile în ghidul evenimentului.

Printre premianții Galei Premiilor Participării Publice de anul trecut:

O mamă din cartierul bucureștean Colentina, care a convins autoritățile publice să amenajeze un loc de joacă între blocuri, deoarece copiii din zonă erau în pericol să fie accidentați din cauza traficului intens de pe străduțe

Consiliul Național al Elevilor au determinat administrația publică să garanteze un cuantum minim de 100 lei pentru bursele școlare și decontarea abonamentului elevilor pentru serviciile de transport public

Grupul “Inițiative pentru Bilca” a convins consiliul local să amenajeze un parc pentru comunitate, să transmită online ședințele de consiliu și să defășoare o comunicare transparentă cu cetățenii.

Mai multe informații despre inițiativele civice și campaniile de advocacy premiate la ediția trecută a Galei găsiți în Ziarul Galei.

Despre ediția din acest an
La fel ca și anul trecut, Gala Premiilor Participării Publice rămâne un eveniment itinerant. Vom merge în comunități pentru a-i premia pe oamenii, grupurile și organizațiile care au făcut echilibristică printre decizii publice nedrepte sau autorități publice mai puțin dispuse să asculte vocea cetățenilor și au reușit să aducă schimbarea în comunități.


***
Gala Premiilor Participării Publice este de 11 ani un reper pentru activism și participare publică, care arată concret impactul pozitiv al inițiativelor civice la nivel local și național. În ultimii 11 ani au fost premiate 131 de inițiative de participare publică, care au demonstrat importanța implicării cetățenilor în demersuri ce au schimbat balanța de putere în raport cu autoritățile publice și au inspirat și alți indivizi, grupuri sau organizații să se implice.