Aventura Captain Civic continuă în liceele din România! În acest an școlar, 45 de diriginți implementează la clase, alături de elevi, varianta finală a primului joc de educație civică din Romania. Jocul Hi-Quest, proiectat pentru a fi jucat timp de 14 săptămâni în cadrul orelor de dirigenție, își propune să contribuie la formarea unei generații de liceeni activi, implicați, solidari și informați în privința drepturilor și responsabilităților pe care le au în societate.

Ultimele două cursuri de formare pentru profesorii dornici să devină mentori în cadrul proiectului Captain Civic au avut loc în perioada 11-13 noiembrie în Sinaia, respectiv 18-20 noiembrie în Poiana Brașov. Pe parcursul zilelor de curs, alături de doi traineri experți în gamificare, profesori diriginți din București, Brașov, Buzău, Sibiu, Buzău, Baia Mare, Bistrița Năsăud, Brăila, Reghin, Nehoiu, Călărași, și Comarnic s-au aventurat în lumea Hi-Quest, parcurgând împreună ghidul mentorului și familiarizându-se cu regulile jocului. Mai mult, aceștia au avut oportunitatea de a experimenta chiar ei câteva dintre provocările pe care Captain Civic le propune tinerilor liceeni ce vor păși în acest an școlar în interiorul orașelor Decidopia, Empathyville, Civiburg, Creativitown, Autocotrolia, Realopolis și Divercity.

La finalul celor 14 săptămâni, în primăvara anului următor, Asociația Monomyths aduce pentru prima oară în România campania 100in1day, un concept preluat din America Latină care a câștigat tot mai multă popularitate la nivel global în ultimii ani. Campania 100in1day reprezintă un model de eveniment de activare civică, prin care cei 1200 de liceeni vor avea oportunitatea să inițieze și să propună 100 de intervenții civice și comunitare simultane pentru România, fiind totodată o invitație deschisă adresată tuturor membrilor comunității de a lua parte la eveniment și de a se sensibiliza pe diverse tematici precum participarea activă, voluntariatul, bullying-ul,, știrile false, gândirea critică, dezvoltarea durabilă, drepturile omului, diversitatea și discriminarea.

Proiectul Captain Civic este derulat de Asociația Monomyths cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a implica 1.200 de elevi într-un program complex de educație civică prin gamificare (metode alternative de învățare prin joc), care să le dezvolte competențele personale, sociale, civice și gândirea critică. Timp de 14 săptămâni, cei 1.200 de liceeni vor avea ocazia să descopere cele șapte orașe tematice și misiunile interactive incluse în jocul educațional Hi-Quest, creat în exclusivitate în România de o echipă de educatori, lucrători de tineret și designeri de jocuri.

***

Asociația Monomyths, o organizație de tineret activă în București, creează în cooperare cu experți și mentori internaționali contexte și spații interactive de învățare dedicate tinerilor, adolescenților și lucrătorilor de tineret din România, state membre ale Uniunii Europene, țări din regiunea MEDA și Caucaz, America de Sud și Africa.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.