Tema. Fundatia CAESAR a demarat initiativa legislativa i74 in baza Articolului 74 din Constitutia Romaniei. Acesta ofera cetatenilor dreptul de a propune legi in Parlament. Conform Art. 74, „(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.” 

i74 vizeaza modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala in sensul responsabilizarii deputatilor si senatorilor fata de cetatean.
i74 reprezinta mai mult decat un proiect legislativ. Consideram ca initiativa legislativa este un mod prin care societatea civila din Romania poate deveni mai puternica. In acelasi timp, i74 aduce in prim-plan necesitatea unei dezbateri la nivelul intregii populatii in ceea ce priveste consolidarea unui sistem modern de reprezentare a cetateanului. Prin i74, acest sistem va fi bazat pe transparenta, responsabilitate si egalitate in fata legii in exercitarea mandatului parlamentar.

Context. Sondajele actuale plaseaza Parlamentul Romaniei pe ultimele locuri in ceea ce priveste cota de incredere a cetatenilor. Transparentizarea actului administrativ si o mai mare implicare a cetatenilor in deciziile publice fac din i74 un demers esential pentru consolidarea democratiei si schimbarea profunda a Romaniei.
Obiective. i74 marcheaza un moment in care, pentru prima data in istoria Romaniei, o initiativa cetateneasca nationala vizeaza imbunatatirea functionarii democratiei romanesti. Cu ocazia lansarii initiativei, au fost mentionate elementele pe baza carora a fost intemeiat demersul i74 - Parlament pentru cetateni:

# Responsabilitate in raport cu exercitarea mandatului si respect fata de bugetul public de stat, prin: 1) inasprirea regulilor de conduita si prin utilizarea responsabila a resurselor bugetare; 2) obligativitatea participarii la sedintele parlamentare, dublata de un sistem mai strict de penalitati pentru absente (1% din indemnizatie pentru fiecare absenta nemotivata); 3) masura obligativitatii instituirii birourilor parlamentare in strainatate, fara ca aceasta prevedere sa mai fie una facultativa, pentru cresterea reprezentarii cetatenilor romani din diaspora si intarirea relatiei cu milioane de cetateni romani de peste hotare; 4) cresterea gradului de profesionalism in cadrul asistentei parlamentare; 5)  fixarea diurnelor numai pe baza documentelor justificative si eliminarea sumelor forfetare.
 
# Echitate in fata legii prin transparentizarea procedurii de aprobare a urmaririi penale. Prin modificarile propuse in cuprinsul proiectului de lege, probabilitatea ca Parlamentul sa se substituie justitiei s-ar reduce considerabil. Asa cum prevede si Constitutia Romaniei, institutia imunitatii parlamentare nu trebuie sa confere un statut special deputatilor si senatorilor in fata legii pentru fapte care nu au legatura cu exercitarea mandatului de parlamentar. Cetateanul trebuie sa aiba dreptul de a cunoaste votul reprezentantului sau in Parlament, prin eliminarea posibilitatii parlamentarilor de a utiliza votul secret pentru obstructionarea justitiei, care trebuie sa fie egala pentru toti.
 
# Transparenta in cadrul procesului de votare atat in cadrul sedintelor parlamentare, cat si pe parcursul exercitarii activitatilor specifice mandatului parlamentar. Votul deschis (consemnat si trasabil pentru fiecare deputat si senator in parte, si accesibil public de catre toti cetatenii) este o conditie esentiala pentru ca fiecare cetatean sa poata urmari si, eventual, sustine sau sanctiona prin vot in cadrul unor alegeri ulterioare pe mandatarul optiunii sale politice sau pe partidul pe care acesta il reprezinta. De asemenea, prin schimbarile propuse, transparenta votului va contribui, pe termen mediu si lung, la o responsabilizare mai mare a parlamentarului in ceea ce priveste deciziile asumate, precum si propunerile si initiativele sustinute in cadrul Parlamentului. Principiul transparentei in exercitarea mandatului reprezentativ este un element fundamental al unei democratii autentice.
 
„Prin masurile propuse de i74 dorim un sistem parlamentar reprezentativ si transparent, in care deputatii si senatorii respecta mandatul primit si il indeplinesc in conditii de responsabilitate si de respect fata de cetatean. Campania i74 poate marca un moment istoric in evolutia democratiei romanesti, iar parlamentarii vor avea ocazia sa demonstreze, chiar si in ultimul ceas, ca asculta vocea cetatenilor si ca doresc cu adevarat schimbarea in bine a Romaniei. Asta inseamna un parlament pentru cetateni!” a declarat Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei CAESAR.
 
Dan Nechita, CEO al Fundatiei CAESAR si presedintele comitetului de initiativa i74, a lansat un apel public la implicare: „Chemam alaturi de noi toate organizatiile civice si pe toti cetatenii care doresc sa actioneze pentru democratia romaneasca. Avem nevoie de un sprijin larg pentru a strange 100.000 de semnaturi in urmatoarele luni. Ar fi un semnal puternic catre intregul mediu public ca avem comunitati puternice, carora le pasa de ce se intampla in societate si care sunt gata sa se implice pentru cauze mai presus de orice interese individuale.”

La eveniment au semnat in premiera initiativa cetateneasca i74 „Parlament pentru Cetateni” persoane din: Alexandria; Baia Mare; Bragadiru; Brasov; Braila; Bucuresti Sectoarele 1, 2, 3, 4, 5 si 6; Cluj-Napoca; Constanta; Petrosani; Pitesti; Targu-Jiu; Timisoara. 

Mai multe informatii despre acest demers sunt disponibile pe pagina www.i74.ro, precum si pe pagina oficiala de Facebook a Fundatiei CAESAR. De asemenea, toti cei care doresc sa sprijine i74 se pot inscrie pe www.i74.ro. 
 
Date de contact: 
contact@fundatiacaesar.ro | +40 21 367 25 02 | +40 743 465 674
 
***
Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.
Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.

Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.