Dezbaterea cu tema ”Victimele accidentelor rutiere si drepturile lor” va avea loc in ziua de 14 noiembrie 2013, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brancusi. Evenimentul se doreste a fi o ocazie de dezbatere, dialog si actiune pentru a defini cauzele, consecintele si eventualele solutii, care vizeaza, in conformitate cu obiectivul european insusit si de tara noastra, reducerea cu 50% a numarului victimelor accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene in deceniul 2011 – 2020.

La aceasta reuniune sunt invitati reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai institutiilor cu sarcini in domeniu, ai societatii civile, ai mediului de afaceri, mediului academic si universitar, specialisti, mass-media, alte structuri si persoane implicate in diminuarea dimensiunilor tragediilor de pe sosele si a urmarilor acestora.
 
Evenimentul anual ”Asfalt insangerat” se va desfasura in ziua de 16 noiembrie 2013, intre orele 10:00 – 11:00, in Piata Constitutiei din Bucuresti, sub sloganul: "De la comemorare globala la actiune globala – sa facem drumuri sigure pentru toti!".

Plecand de la premisele ca in Romania in anul 2012 si-au pierdut vietile aproximativ 2.040 de oameni in accidente rutiere, astfel pierderile societatii sunt enorme si irecuperabil iar societatea, in ansamblul ei, este obligata sa reactioneze, principalele obiective ale acestei actiuni sunt:
# Sa prezinte publicului adevarata dimensiune a fenomenului accidentului rutier in tara noastra;
# Sa determine toti participantii la traficul rutier sa respecte prevederile Codului Rutier;
# Sa determine factorii de decizie sa adopte masurile ce se impun pentru reducerea numarului de victimelor soselelor.

Scenariul de desfasurare a actiunii este urmatorul:
# In Piata Constitutiei un grup de oameni - copii, adulti si varstnici vor forma un domino si timp de 2 minute vor ramane nemiscati. In acest timp se va citi la statia de amplificare numarul de persoane decedate in fiecare judet al tarii;
# Un preot va oficia o slujba de comemorare a celor decedati in accidente rutiere;
# De la tribuna amplasata in piata vor lua cuvantul personalitatile participante.
 
Pe aceasta cale, CCVR Romania invita victimele accidentelor rutiere, pe toti cei care au rude ranite sau decedate in accidente rutiere, dar si pe toti sustinatorii si promotorii sigurantei rutiere sa se alature evenimentului, avand asupra lor fotografii ale celor disparuti si lumanari. Consideram prezenta dumneavoastra atat un omagiu adus victimelor si familiilor acestora, cat si o incercare de a sensibiliza pe cei care sunt in drept sa ia masuri pentru diminuarea acestui flagel.

Parteneri in cadrul acestui eveniment sunt: Politia rutiera, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Publicis Romania, Federatia Internationala a Comunitatilor Educative - FICE Romania.
          
***
CCVR Romania
Centrul de Consultanta pentru Victimele Rutiere – CCVR Romania este o organizatie non-guvernamentala care actioneaza de peste 4 ani in domeniul sigurantei rutiere din Romania, ce reprezinta interesele victimelor si ale familiilor acestora, promovandu-le si aparandu-le drepturile, oferind consultanta si asistenta – juridica, tehnica, medicala, sociala, psihologica, etc.
Membra a Federatiei europene a victimelor accidentelor rutiere – FEVR  si a Aliantei Globale a ONG-urilor pentru siguranta rutiera si semnatara a Cartei Europene a Sigurantei Rutiere, CCVR Romania isi desfasoara activitatile si deruleaza proiecte sub deviza Deceniului de actiune pentru siguranta rutiera 2011 – 2020, alaturi de partenerii sai printre care enumeram: Politia rutiera, Institutul de Filosofie si Psihologie al Academiei Romane – C. Radulescu Motru, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Uniunea Editorilor din Romania, Federatia Internationala a Comunitatilor Educative - FICE Romania, Asociatia pentru protectia consumatorilor – ASCOR.
 
Contact:
Elena Mihail – Coordonator comunicare, e-mail: victimerutiere@gmail.com