UNICEF a lansat Inițiativa pentru Transport Aerian Umanitar (Humanitarian Airfreight Initiative). În cadrul acestei inițiative de referință, peste 10 companii aeriene de top semnează acorduri cu UNICEF pentru a sprijini transportul cu prioritate al vaccinurilor anti-COVID-19, al medicamentelor și echipamentelor medicale și al altor produse esențiale pentru combaterea pandemiei. De asemenea, Inițiativa va constitui un mecanism de pregătire logistică pe termen lung la nivel mondial pentru alte crize umanitare și sanitare.  
 
 „Distribuirea acestor vaccinuri care salvează vieți reprezintă un efort monumental și complex, având în vedere volumele uriașe care trebuie transportate, condițiile impuse pentru lanțul de frig, numărul anticipat al livrărilor și diversitatea rutelor“, a declarat Etleva Kadilli, Director în cadrul Diviziei de Aprovizionare a UNICEF. „Suntem recunoscători acestor companii aeriene pentru că și-au unit forțele cu Inițiativa pentru Transport Aerian Umanitar a UNICEF pentru a sprijini distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19.“ 
 
Inițiativa UNICEF pentru Transport Aerian Umanitar reunește companii aeriene care acoperă rute către mai mult de 100 de țări, pentru a sprijini mecanismul COVAX, efortul global ce vizează accesul echitabil la vaccinurile anti-COVID-19. În baza distribuției estimative și a planului privind prima rundă de alocare elaborate în cadrul mecanismului COVAX, 145 de țări vor primi doze pentru a vaccina aproximativ 3% din populația proprie, în medie, începând din prima jumătate a anului 2021, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor și a respectării planurilor finale privind alocările. 
 
Pe lângă prioritatea oferită expedierii acestor transporturi care salvează vieți, companiile aeriene vor adopta măsuri precum controlul temperaturii și asigurarea securității, suplimentând capacitatea de transport pe rutele unde se impune această măsură. Angajamentul acestor companii aeriene este esențial pentru livrarea la timp și în condiții de siguranță a vaccinurilor și a bunurilor esențiale.  
 
Transportul eficient, la timp și în condiții de siguranță al bunurilor care salvează vieți este indispensabil pentru sprijinirea accesului la servicii esențiale destinate copiilor și familiilor. Transporturile COVAX și vaccinarea personalului din prima linie vor ajuta sistemele de sănătate și de asistență socială să reia în condiții de siguranță furnizarea acestor servicii fundamentale.
 
***
Despre UNICEF
 
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. 
 
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram