CitySense Hackathon 3.0, organizat de Fundația Comunitară Sibiu în parteneriat cu wenglor și cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, care a găzduit evenimentul, în curtea interioară a primăriei. În cadrul hackathonului, timp de 8 ore, s-au căutat idei pentru îmbunătățirea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor din municipiul Sibiu. Cele mai bune idei vor primi o finanțare de 20.000 lei pentru implementare.
 
La hackathon au participat în jur de 50 de persoane, atât din cadrul societății civile, cât și din instituții de interes din domeniu: psihologi, designeri, specialiști UX, oameni de comunicare, reprezentanți de la Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului, reprezentanți ADI ECO Sibiu, Soma, Consiliul Județean Sibiu sau Agenția pentru Protecția Mediului. Aceștia au încercat să ajungă la o înțelegere comună asupra felului în care funcționează sistemul și au propus idei de soluții ce ar putea veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, plecând de la probleme semnalate de aceștia.
 
Este de menționat că, antecedent evenimentului, Fundația Comunitară Sibiu a aplicat un chestionar prin intermediul căruia a adunat informații referitoare la modul în care este văzut sistemul de colectare selectivă de către locuitorii orașului. Cele peste 600 de răspunsuri au reprezentat un punct important de plecare pentru stabilirea temelor hackathonului. O altă perspectivă în acest demers a fost determinată de o o serie de întâlniri cu reprezentanți din instituțiile responsabile de implementarea și monitorizarea sistemului de colectare. Astfel, temele propuse pentru discuțiile de la hackathon au fost:
1. Probleme legate de biodegradabil 
2. Mituri legate de sistemul de colectare selectivă
3. Educație (pentru toate categoriile de vârstă)
4. Comportamente ale cetățenilor și raportarea la gunoi
5. Reciclabile și deșeuri speciale
6. UX (User Experience)
 
În urma dezbaterilor și a rafinării propunerilor de proiecte de pe parcursul zilei au reieșit șase idei finaliste, după cum urmează: 

Modul Sibiul Verde în cadrul Sibiu City App
– crearea și integrarea unui modul cu informații utile despre sistemul și procesul de colectare din Sibiu în aplicația Sibiu City App. Aceasta este ideea care a primit, de departe, cele mai multe voturi. 

Merșterește – organizarea unui eveniment recurent, care să crească gradul de conștientizare a posibilităților de reducere și reutilizare a produselor / ambalajelor.

Super eroi în cartier – (proiect pilot) campanie de informare unu la unu despre colectarea selectivă, într-un cartier din Sibiu.

Bio faci, bio găsești
– producerea și diseminarea unui film / clip de informare, cu mesajul „La noi, la Sibiu, Bio merge la pubela maro”.

Mândru că reciclez – sprijinirea procesului de sortare prin aplicarea de stickere vizuale atât pe pubele, cât și pe produsele unui distribuitor local.

Hot Line – crearea unui număr de telefon scurt și rapid cu scopul de a răspunde întrebărilor cetățenilor care nu au acces la online.

În perioada următoare vor avea loc întâlniri între membri ai echipelor finaliste cu cei de la Fundația Comunitară Sibiu, în vederea stabilirii detaliilor legate de proiectele care vor fi implementate și a modului în care se va putea întâmpla acest lucru. 
 
***
CitySense este un program de finanțare ce sprijină identificarea și implementarea unor soluții ce duc la creșterea calității vieții în Sibiu. În 2018, prin intermediul programului au fost oferiți 17.500 euro. CitySense este implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu wenglor și cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.