Asociația Code for Romania continuă efortul echipei și a comunității de voluntari în dezvoltarea ecosistemului digital pentru refugiații ucraineni ajunși în România, fugind din calea războiului. Cu 7 soluții deja lansate, care, încă de la declanșarea crizei, au oferit refugiaților, autorităților și societății civile rezolvarea digitală la nevoia din teren, astăzi Code for Romania lansează, în parteneriat cu Asociația Sens Pozitiv, a 8-a soluție pentru Ucraina: CONSILIERE HIV. Platforma facilitează informarea și accesul la tratament, medicație, servicii de consiliere și suport pentru persoanele care luau tratament anti HIV în Ucraina și au ajuns în România.

Dezvoltarea platformei CONSILIERE HIV a venit ca răspuns la nevoia refugiaților de a avea acces la servicii de sănătate vitale pentru bolnavii cronici. Prin intermediul platformei, care poate fi accesată gratuit, persoanele ucrainene diagnosticate cu HIV au acces la:
• informații în limbile ucraineană, engleză, română, rusă;
• servicii psiho-sociale gratuite, anonime și confidențiale;
• medici de specialitate;
• 10 Centre Regionale HIV din România;
• expertiza și suportul celor de la Asociația Sens Pozitiv.

 
“De 17 ani lucrăm pentru îmbunătățirea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV din România și a celor cu risc crescut de a contracta virusul. Știind de cohorta de peste 260.000 de persoane care trăiau cu HIV în Ucraina, înainte de război și de numărul mare de refugiați, ne-am pus la dispoziția persoanelor HIV pozitive care ajung în România din primele zile ale războiului. consiliereHIV.ro, siluția cu care Code4Romania ne vine în ajutor, ne va ușura munca și va ajuta mai mulți refugiați HIV pozitivi să afle despre serviciile Sens Pozitiv și să le acceseze. Mulțumim Code4Romania!”, spune Alina Dumitriu, Director Executiv Asociația Sens Pozitiv.

 
Cazurile semnalate de HIV vor fi centralizate în platformă și fiecare persoană sub tratament va fi îndrumată către unul dintre Centrele Regionale HIV din România pregătite să le ofere serviciile medicale de care au nevoie: consiliere, tratament, medicație și suport psihoterapeutic.

Asociația Sens Pozitiv va oferi consiliere celor care se înscriu în platformă pentru a le facilita accesul rapid și ușor la serviciile medicale de care au nevoie. În plus, dacă o persoană are nevoie de ajutor suplimentar sau alte informații, îi poate contacta pe cei de la Sens Pozitiv, lăsând un email la adresa: informathiv@gmail.com.

Platforma CONSILIERE HIV va fi administrată de către cei de la Asociația Sens Pozitiv, cu suportul tehnic Code for Romania.

“CONSILIERE HIV e una dintre soluțiile care răspund rapid noilor nevoi de acces la servicii ale refugiaților ucraineni. Vorbim aici de persoane vulnerabile, diagnosticate cu o boală cronică, care au fost nevoite să își părăsească țara, medicul, serviciile de asistență oferite în limba lor și au ajuns în România. CONSILIERE HIV e răspunsul coerent Code for Romania la această nevoie: ușor, rapid, în limba pe care o vorbesc cei care au nevoie de astfel de servicii de sănătate, cu acces la expertiza unor parteneri care de 17 ani consiliază persoane diagnosticate cu HIV pozitiv. Rezolvarea prin tehnologie a unor astfel de situații de criză e în ADN-ul nostru.” spune Bogdan Ivănel, Președinte al Asociației Code for Romania.


***
Asociația Code for Romania proiectează, construiește și administrează ecosistemul de schimbare socială prin tehnologie al României. De la declanșarea crizei din Ucraina, Asociația Code for Romania a construit și administrat infrastructura de care refugiații ucraineni au nevoie pentru acces la informație (Dopomoha.ro), la cazare (UnAcoperis.ro), ajutoare (SprijiDeUrgenta.ro), servicii de sănătate și educație.


SENS POZITIV promovează drepturile omului și susține îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV și a celor care fac parte din medii defavorizate si la risc de infectare cu HIV.

Pentru mai multe detalii:
E: madalina.stefu@code4.ro
T: +4 0726 493 091