Problema cainilor fara stapan a determinat intotdeauna dezbateri aprinse, interpretari proprii, abordari gresite care au generat probleme false la care s-a raspuns prin solutii false cu un impact dezastruos si iremediabil asupra animalelor si asupra societatii. 
 
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA), cu sprijinul Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FES) si al Deutscher Tierschutzbund Germania (DTB), a organizat in 22 octombrie o conferinta - masa rotunda cu tema: „Standardele de gestionare a cainilor fara stapan din Romania in context european”. 
 
In cadrul evenimentului, ce a constat in doua sesiuni plenare, experti din Romania, din Marea Britanie si Germania au prezentat situatia actuala a cainilor fara stapan din Romania, impactul abuzului fata de animale asupra sanatatii psihice a oamenilor si perceptia Uniunii Europene asupra situatiei cainilor fara stapan din Romania. Totodata s-au prezentat solutii pentru rezolvarea sustenabila a problemei prin masuri eficiente care sa ia in considerare interesul social, valorile morale si principiile etice ale civilizatiei europene. 
 
S-a aratat ca aplicarea legii actuale nu va face decat sa agraveze situatia in strada. Aplicata timp de 20 de ani, uciderea in masa s-a dovedit falimentara in Romania (si oriunde in alta parte) conducand la intensificarea dramatica a problemei. Mai mult, s-a aratat ca 5.2 milioane de caini cu stapan, adica 82% din cainii din Romania se afla in mediul rural, acolo unde oamenii nu au posibilitati financiare pentru sterilizarea animalelor detinute astfel ca pentru a preveni amenda stipulata pentru nerespectarea acestei prevederi, de 10000 RON, detinatorii isi vor abandona animalele. Asadar in absenta unui program de finantare a sterilizarii si identificarii cainilor cu stapan, legea actuala va conduce la un fenomen de amploare in ce priveste abandonul si deci la o intensa dramatizare a problemei in strada. 
 
Realitatea cruda din adaposturile primariilor a fost reflectata prin imagini greu de privit si acceptat si intr-o discrepanta majora atat cu prevederile legii cat si cu bugetele uriase „cheltuite” de catre primarii, pentru gestionarea cainilor. 
 
Oradea si Odessa au fost exemplele de buna practica. Programul de sterilizare si repunere in teritoriu a cainilor acceptati de populatie, derulat in paralel cu un program de educatie, este cel care a condus la reducerea cu 95% a numarului de caini fara stapan, in numai 6 ani. 
 
Evenimentul a fost moderat de catre doi cunoscuti jurnalisti, Simona Popescu si Oreste Teodorescu. 
 
INVITATI pentru a participa la eveniment au fost in primul rand factorii responsabili pentru implementarea sau monitorizarea legii de gestionare a cainilor fara stapan si legii de protectie a animalelor: primari si alti reprezentanti ai unor autoritati locale din Romania, reprezentanti ai ANSVSA, parlamentari, jurnalisti, care au avut posibilitatea sa isi exprime opinia dar sa si raspunda la intrebari. 
 
Ne bucuram ca autoritatile participante la conferinta au considerat ca evenimentul a fost unul din care pot extrage invataminte pe care sa le aplice in orasele pe care le administreaza.
 
 
Carmen ARSENE 
 
Presedinte 
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) 
Tel. 0744156133