„Orice decizie din mediul public are un impact pe termen lung. Tocmai de aceea este nevoie tot mai mult de acces permanent la informatie si de o transparenta reala a modului in care se iau deciziile de catre autoritatile publice. Noi facem primul pas in acest sens si lansam in Romania Issue Monitoring, un serviciu care urmareste si analizeaza acest proces, astfel incat sa fie accesibil si util tuturor celor interesati: de la organizatii neguvernamentale pana la companii din mediul de afaceri”, a declarat Octavian Rusu, Director Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice. 

“Transparenta decizionala publica inseamna pentru Romania nu doar o aspiratie de tip “europenist”, ci o necesitate concreta. Discutam despre a sti ce gandesc si ce hotarasc cei alesi sa ne reprezinte, nu doar despre a afla ce au facut deja. Pasul urmator pentru noi, societatea civila, este de a ne contura un rol si un loc determinant in constructia viitoarelor decizii si politici publice”, a declarat Ciprian Ciucu, Director de programe Centrul Roman de Politici Europene. 

In cadrul dezbaterii a fost prezentat noul serviciu oferit de Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice – Issue Monitoring, serviciu specializat de monitorizare a deciziei publice din momentul initierii acestora si pana la adoptarea formala. Prin acest serviciu, CMPP isi propune sa puna la dispozitia tuturor actorilor interesati (societatea civila, companii, institutii etc.) o modalitate practica si eficienta de urmarire a sistemului decizional de la nivelul public central, astfel incat accesul la informatii publice sa devina o normalitate si nu o reusita majora.

Serviciul este prezentat sub forma unei platforme online, www.issuemonitoring.ro, care pune la dispozitia utilizatorului o serie de functionalitati, astfel incat informatia necesara sa fie prezentata celor direct interesati in cel mai scurt timp. O caracteristica unica a serviciilor Issue Monitoring este aceea ca un expert participa la toate dezbaterile comisiilor de fond, oferind o informare in timp real cu privire la rezultatul dezbaterilor sau a votului daca este cazul. 

Pe termen lung, Issue Monitoring urmareste consolidarea cadrului si practicilor de comunicare si dezbatere intre factorii de decizie institutionali si stakeholderi, atat din mediul de afaceri, cat si din societatea civila.   

Dezbaterea a generat puternice discutii in jurul unor teme care privesc modul de organizare al societatii civile si felul in care aceasta raspunde apelurilor mediului public, reprezentativitatea societatii civile in fata opiniei publice, interactiunea permanenta cu autoritatile publice in privinta transparentei decizionale, precum si felul in care ONG-urile isi definesc si promoveaza obiectivele urmarite.
Invitati sa expuna opinii din mediul societatii civile au fost: Octavian Rusu – Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice, Ciprian Ciucu – Centrul Roman de Politici Europene, Oana Preda – Centrul de Resurse pentru Participarea Publica, Cezara Grama – Expert Forum si Codru Vrabie – Asociatia Funky Citizens. 
 
In calitate de reprezentanti ai mediului decizional public au luat parte doamna Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic si domnul Laurentiu Stefan, consilier prezidential pe probleme de politica interna al Presedintelui Romaniei.
 
***
Despre Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice & Issue Monitoring
Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice (CMPP) a lansat serviciul ISSUE MONITORING - un produs specific de monitorizare a politicilor publice la nivelul Guvernului, Parlamentului si a altor institutii publice de reglementare.

Issue Monitoring isi propune sa vina in sprijinul companiilor, societatii civile, sindicatelor, camerelor de comert si specialistilor din domeniul corporate affairs prin informarea constanta asupra initiativelor menite sa modifice cadrul legislativ. 
Issue Monitoring este un serviciu specializat de monitorizare a deciziei publice care permite anticiparea unor schimbari esentiale pentru orice companie. Issue Monitoring raporteaza prompt cu privire la potentialele schimbari de politici publice, permitand totodata celor interesati sa urmareasca reflectarea acestora in media. Mai mult, platforma inglobeaza si profilul actualizat al factorilor de decizie din institutiile publice, de la nivelul Guvernului, Parlamentului, autoritatilor de supraveghere si reglementare etc.  

Avantajele utilizarii Issue Monitoring:  
• sistem de agregare a tuturor informatiilor relevante pentru subiectul urmarit, de la toate institutiile publice implicate; 
• prelucrare si analiza preliminara a informatiei colectate si prezentarea acesteia intr-un mod eficient;  
• rapoarte periodice de analiza cu privire la subiectul monitorizat care evidentiaza parcursul si evolutiile politicilor publice si permit utilizatorilor o viziune de ansamblu chiar si atunci cand procesul decizional este indelungat sau extrem de complex;
• profil actualizat al factorilor de decizie implicati, inclusiv monitorizarea constanta a declaratiilor si deciziilor acestora; 
• conexiunea permanenta cu reactiile din presa nationala si locala pe subiectul urmarit; 
• personal calificat in analiza deciziei publice si pregatirea rapoartelor personalizate.

Pentru mai multe informatii despre Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice si serviciul Issue Monitoring il puteti contacta pe Octavian Rusu: octavian@cmpp.ro.