Fundatia „Alaturi de Voi” Romania - in calitate de partener local al Centrului de Resurse Juridice si Asociatiei Funky Citizens in proiectul „Transparenta si integritate in gestionarea bugetelor locale” organizeaza in data de 14 aprilie 2016, ora 11.00, la Sala mare a Primariei Iasi, dezbaterea „Transparenta bugetara si implicarea cetatenilor in monitorizarea si evaluarea serviciilor publice. Studiu de caz: Iasi”. 

Mentionam ca, in perioada 4 – 10 aprilie 2016 am derulat o campanie de informare in Piata Voievozilor si bvd. Stefan cel Mare si Sfant cu privire la executia bugetara pentru anul 2014. In cadrul campaniei, voluntarii au stat de vorba cu peste 1000 de cetateni carora le-a fost prezentata executia bugetara a Iasului pentru anul 2014.

Principalele probleme identificate de cetateni au fost: necesitatea reabilitarii si modernizarii spitalelor din Iasi, implicarea mai activa a Politiei locale in mentinerea ordinii publice si respectarea legilor, fluidizarea transportului public local si adaptarea acestuia pentru persoane cu dizabilitati, reabilitarea strazilor din cartiere, reducerea pretului la apa rece, amenajarea unui bazin de inot olimpic si, nu in ultimul rand, mai multe locuri de munca.
Cetatenii isi doresc imbunatatirea transparentei si a consultarii in procesul de luare a deciziilor. 

Deoarece cunoastem deja candidatii la postul de primar al Iasului, i-am invitat si pe acestia sa ne fie alaturi in campanie, dupa un program agreat cu ei, astfel incat sa afle direct de la ieseni ce-si doresc in ceea ce priveste transparenta decizionala si cheltuirea banilor nostri. De asemenea, toti candidatii la postul de primar sunt invitati la dezbaterea din 14 aprilie 2016.

Consolidarea transparentei administratiei publice locale include publicarea de date deschise (open data), prezentarea in format prietenos si dezbaterea anuala a executiei bugetare, organizarea periodica de intalniri cu cetatenii, e-administrare etc.

Brosura privind Iasul poate fi
descarcata si electronic pe de pagina CRJ. 

Evenimentul face parte din proiectul „Transparenta si integritate in gestionarea bugetelor locale”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru detalii accesati www.fondong.fdsc.ro. 

Detalii despre campaniile de informare pe pagina oficiala de Facebook ADV Roomania sau pot fi obtinute de la dna.  Mihaela Munteanu, Director de dezvoltare si comunicare la Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .