Prima editie a Galei Solidaritatii Internationale a sarbatorit implicarea romanilor in domeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala, al educatiei si informarii publicului, in Romania si peste hotare. Proiecte la nivel national sau international, desfasurate in mediul academic sau guvernamental, jurnalism, voluntariat, metodele de implicare pot fi diferite.

“Cei mai importanti sustinatori si promotori ai solidaritatii internationale din societatea civila, mediul academic, mass-media si sectorul public din Romania au primit un premiu simbolic, care le-a recunoscut astfel meritele si implicarea de-a lungul timpului. Gala a adus in lumina reflectoarelor oameni, organizatii si institutii din Romania care sprijina comunitati sau persoane din lumea intreaga. S-a vorbit despre povesti de viata, povesti de succes, povesti adevarate, despre incercarile prin care trec oameni din diferite colturi ale lumii pentru a-si asigura lucruri pe care multi dintre noi le consideram de la sine intelese. In alte zone de pe glob viata este in fiecare zi o lupta pentru supravietuire. Astfel, cu ocazia Galei Solidaritatii Internationale, am lansat jocul de societate SOLIDARIS, un joc serios, cum ii spunem noi. SOLIDARIS este un mod de a ne transpune si de a ne apropia realitati indepartate. Este un joc despre cunoastere, empatie, solidaritate. Mesajul serii, care a pornit de la acest joc, a fost Viata nu e un joc. Empatia se invata.”, spune Iuliana Rada, coordonator proiecte, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Sursa problemelor din statele sub-dezvoltate este complexa, de aceea cooperarea pentru dezvoltarea acestora are nevoie de o abordare strategica si institutii care sa sprijine la nivel global. "Uniunea Europeana nu a adus pace doar pe continentul european, ci este un promotor al pacii in intreaga lume. Suntem singurul donator prezent cu ajutor pentru dezvoltare in toate zonele de conflict ale lumii. Prosperitatea cetatenilor lumii este in interesul reciproc al Uniunii si al partenerilor de pe glob. O lume prospera este o lume mai sigura si mai pasnica. De aceea programele Uniunii sprijina cu fonduri si expertiza dezvoltarea durabila in tari terte, pe toate continentele, in domenii precum agricultura, energia, gestionarea resurselor naturale, educatia si sanatatea. Politica noastra pentru dezvoltare va continua, pentru ca rezultatele sunt tangibile." declara Cristian Buchiu, sef-adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. 

Evenimentul a marcat si finalul Anului European al Dezvoltarii. Solidaritatea a fost una dintre temele acestui an, in care au avut loc mai multe evenimente  si campanii ce au incurajat implicarea pentru cei ce uneori, se afla in situatii greu de imaginat. “2015 a fost un an extrem de important pentru dezvoltarea internationala. In Europa, prin Anul European pentru Dezvoltare 2015 eforturile de eradicare a saraciei globale ale Uniunii Europene si ale statelor membre au fost comunicate cu intensitate si ma bucur ca atat PNUD si  Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei cat si partenerii nostri au facut parte din aceasta campanie europeana. In Romania, Anul European pentru Dezvoltare 2015 a insemnat peste 80 de evenimente organizate la nivel national, multiple campanii de comunicare si informare si peste 10.000 de oameni care au aflat despre contributia Romaniei si a Uniunii Europene la crearea unei lumi mai bune. Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi si speram ca eforturile noastre din acest an vor fi continuate si pe viitor, astfel incat spiritul solidaritatii internationale sa persiste si dupa 2015.” spune Anca Stoica - Manager de proiect, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - Centrul Regional pentru Europa si Asia Centrala.

Castigatori
Sunt opt categorii de premii, prin care au fost recunoscute contributiile de cooperare pentru dezvoltare:

Premiul pentru categoria institutii publice
a fost acordat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru facilitarea accesului a peste 72.000 de copiii la conditii bune in gradinite si imbunatatirea conditiilor de munca a peste 12.000 de angajati din institutiile prescolare.  Pri proiectul ”Sporirea accesului si gradului de participare a copiilor la educatie timpurie in Republica Moldova” au fost create peste 600 de locuri de munca. 

Premiul pentru institutii de presa
a mers catre EurActiv Romania, pentru vasta experienta in campanii de informare despre subiecte de politica externa, precum politicile Uniunii Europene si  in special pentru proiectul ”We develop”- o campanie media dedicata cresterii constientizarii privind dezvoltarea internationala, inclusiv in ceea ce priveste prioritatile, realizarile si actiunile globale, europene si nationale, in randul cetatenilor romani, al institutiilor publice si al organizatiilor societatii civile. Reporajele pe tema situatiei refugiatilor, realizate pe parcursul acestui an au contribuit, de asemenea, la decizia de acordare a premiului.

Premiul pentru organizatii neguvernamentale active in domeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala a fost acordat Fundatiei Alaturi de Voi.  Proiectele desfasurate in Republica Moldova sunt cele ce au sustinut cooperarea peste granitele tarii noastre.

Asociatia A.R.T. Fusion a fost premiata la categoria organizatii neguvernbamentale active in domeniul educatiei si constientizarii publicului. De zece ani, asociatia dezvolta programe de educatie pe aceasta tema la nivel national si nu numai. 

Centrul pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala din cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti a fost premiat la categoria mediul academic. Dr. Luciana Alexandra Ghica, Director al Centrului pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala (IDC) din cadrul cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, a adus subiectul cooperarii pentru dezvoltare atat pe agenda publica cat si in sefra academica. Conferintele Kapuscinski Development Lecture in Romania sunt organizate la initiativa profesorilor din cadrul centrului. In parteneriat cu Asociatia ARCADIA centrul organizeaza si forumul anual AID Review Romania, un eveniment consultativ al comunitatii romanesti active in proiecte sau programe relevante pentru cooperarea internationala pentru dezvoltare.

Petrut Calinescu este castigatorul premiului pentru jurnalisti. Petrut a realizat reportaje in Afganistan, Bolivia, Egipt, Kenya, Guinea Bissau, China, India si in toate tarile din Estul Europei, din bazinul Marii Negre si a redat in imagini situatia acestora.

Alexandru Gavan este castigatorul premiului din cadrul categoriei activisti. Pentru Alex, “sa urci varfurile din afara inseamna, de fapt, sa le urci pe cele din interiorul tau”.  Dupa ce, pe 25 aprilie, a supravietuit cutremurului si avalansei din Everest, a initiat impreuna cu echipa sa „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitara pentru reconstructia de scoli in comunitatile izolate din Himalaya. Alex este, de asemenea, implicat in numeroase cauze de mediu.

Premiul la categoria tineri a fost acordat Patriciei Erimescu, studenta la arhitectura, ce s-a implicat in constructia de cladiri in diferite tari. “Primele notiuni de implicare civica le-am asimilat in Romania, apoi in Maroc, Vietnam, India si Tanzania. Cred ca mici interventii locale realizate inteligent si cu imaginatie sunt capabile sa resusciteze comunitati si pot fi replicate la o scara mai mare pentru a crea un impact social consistent.”, spune Patricia. In acest moment, ea lucreaza la constructia unei biblioteci in regiunea Kilimanjaro. “Sa lucrezi cu o echipa mare de oameni, cu opinii si atitudini diferite, este o provocare, mai ales atunci cand esti cel mai tanar dintre ei si ai responsabilitatea deciziilor. Uneori e coplesitor, dar alteori am bucuria sa intalnesc comunitati care lucreaza din greu, comunitati constiente, comunitati organizate foarte bine, iar fiecare zi petrecuta cu ei este o lectie de empatie. Nu platesc comunitatea pentru proiectele in care ei sunt beneficiarii directi, dar au fost cazuri exceptionale in care am platit taxa de scolarizare pentru copiii ai caror parinti au lucrat din greu la proiect. Biblioteca pe care o construim acum in regiunea Kilimanjaro este pentru cei 360 ai scolii locale, dar si pentru scolile din vecinatate. Conditiile in care acesti copii invata, se joaca si mananca sunt greu de imaginat pentru un european, dar in ciuda lacunelor, ei sunt fericiti ca au acces la educatie si muncesc din greu ca sa-si continue studiile.”. Pana la urma, pentru cooperare pentru dezvoltare e nevoie doar de dorinta de a face lucruri pentru altii si putin curaj.

Gala Solidaritatii Internationale este organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantata de catre Uniunea Europeana, Ministerul Afacerilor Externe prin programul RoAID, implementata cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) - Biroul Regional pentru Europa si Asia Centrala si de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Persoana de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare, vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110

-----
Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: FDSC este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala. Dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Pana in acest moment, FDSC a facilitat finantarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, avand in un portofoliu de aproape 500 de proiecte puse in practica de peste 800 de organizatii neguvernamentale, de pe tot teritoriul Romaniei. Mai multe detalii se gasesc pe www.fdsc.ro

Despre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti: Reprezentam vocea Comisiei Europene in Romania si asiguram un flux eficient de informatii intre aceasta si cetatenii si autoritatile Romaniei. Viziunea noastra este aceea a unei Romanii europene atat prin calitatea sa de stat membru, cat si prin implicarea activa a cetatenilor sai in constructia europeana. Misiunea noastra este de a contribui la o cat mai buna intelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor si politicilor acesteia, aducand informatia europeana cat mai aproape de cetateni, intr-o forma adaptata nevoilor lor specifice.
Despre FOND: reprezinta 39 de organizatii neguvernamentale cu activitate in domenii precum democratia si buna guvernare, drepturile copilului, mediu, migratie, tineret, servicii sociale si cu expertiza in tarile din zona Marii Negre, Europa de Est, Balcani, Orientul Mijlociu si Africa. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea si implementarea unei politici coerente si eficiente a Romaniei indomeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala si ajutorului umanitar, de a creste capacitatea organizatiilor membre de a educa publicul larg cu privirela cooperarea pentru dezvoltare internationala, prin implementarea de proiectesi programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice si activitati de advocacy.

RoAid este programul Romaniei de cooperare pentru dezvoltare, al carui scop este de a agrega eforturile  institutiilor de stat, ale societatii civile si ale sectorului privat din Romania pentru a contribui la lupta impotriva saraciei extreme si pentru a veni in sprijinul dezvoltarii de institutii democratice sustenabile in tari aflate in curs de dezvoltare. Romania a deveni donator de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare in 2007, in urma aderarii la Uniunea Europeana, alaturandu-se astfel eforturilor comunitatii internationale de a incuraja si sprijini cresterea bunastarii economice, sociale si politice a tarilor in curs de dezvoltare.  Ministerul Afacerilor Externe coordoneaza programul Romaniei de cooperare pentru dezvoltare, RoAid, si stabileste cadrele legale si strategice in care acesta opereaza. In acelasi timp, MAE administreaza un buget special alocat pentru finantarea de proiecte si programe de dezvoltare, contributii catre organizatii internationale, actiuni umanitare si activitati de educatie pentru dezvoltare.