Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei, împreună cu iubitorii Parcului Circului, va protesta sâmbătă, 11 mai 2019, la ora 11, pe aleea din jurul lacului, pentru găsirea unei soluţii permanente la problema diminuării continue a nivelului apei din lac.
 
Încă din 2009, vizitatorii Parcului Circului au putut remarca scăderea continuă a nivelului apei lacului care se află în centrul parcului. Acest lac are izvoare naturale şi este cunoscut pentru lotuşii roz care îl împodobesc vara şi care constituie un punct de atracţie. Problemele au fost legate de construirea unei clădiri în vecinătatea parcului, ale cărei fundaţii s-a presupus că influenţează pânza freatică ce alimentează lacul. La insistenţele Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei, Asociaţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti le-a cerut specialiştilor de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti efectuarea unui studiu privind potenţialele cauze ale acestei diminuări a volumului de apă. Însă nu a fost găsită o soluţie permanentă pentru a face ca lacul să revină la nivelul obişnuit, ci un paliativ: pomparea de apă dintr-un puţ săpat în apropiere. Din toamna trecută însă, pompa s-a ars şi, de atunci, nivelul lacului a scăzut dramatic. 
Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a făcut până acum numeroase demersuri (telefoane, întâlniri de lucru, audiențe), cerând rezolvarea situației. Avem în prezent promisiuni și cam atât. Iubitorilor parcului nu le mai rămâne decât mitingul ca formă de protest față de nepăsarea autorităților.
***
Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
este un grup apolitic, constituit din locuitori ai cartierului Tei, cetăţeni obişnuiţi care şi-au propus să-şi construiască împreună cartierul pe care şi-l doresc. Grupul a luat fiinţă în anul 2010, cu sprijinul CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică. De atunci, Grupul s-a implicat activ în numeroase activităţi pentru o mai bună locuire în cartier (petiţii, audienţe, proteste, dar şi evenimente prietenoase, întâlniri cu ceilalţi locuitori ai cartierului, cafenele publice, seri de astronomie, înfiinţarea primului Centru Comunitar organizat de simpli cetăţeni, publicarea ziarului de cartier „Foaia de Tei” etc.). Pentru implicarea în viaţa comunităţii, Grupul a primit câteva premii, dintre care cel mai recent, anul acesta, Premiul special CeRe - Premiul deceniului.
 
 
 
Photo by Chris Slupski on Unsplash