Centrul pentru Legislație Nonprofit lansează primul serviciu de monitorizare legislativă destinat organizațiilor neguvernamentale din România și profesioniștilor din domeniul de advocacy – Issue Monitoring. Platforma este un instrument online modern care permite organizațiilor non-profit să fie la curent cu toate propunerile legislative din 3 domenii - reglementare ONG,  Finanțare ONG și Transparență – propuse și adoptate de către reprezentanții Guvernului și Parlamentului României.

Platforma Issue Monitoring dezvoltată de către Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice (CLNR) și Wise Solutions Development este dedicată organizațiilor non-profit active în România care vor să fie conectate la procesul decizional, să anticipeze schimbările și să influențeze deciziile legislative. Echipa CLNR urmărește instituțiile statului, de la cum lucrează membrii Comisiilor permanente din Parlament, până la dezbaterile din plenul Senatului sau al Camerei Deputaților; de la discuțiile și dezbaterile din ministere până la ședința de Guvern și până la publicarea actelor în Monitorul Oficial. Ori de câte ori apar schimbări și propuneri legislative de interes, abonații primesc în scurt timp o alertă cu detalii, iar o dată pe săptămână se trimit rapoarte cu ce s-a întâmplat în săptămâna anterioară.
 

“Activitatea organizațiilor neguvernamentale se lovește de un zid legislativ care se înalță în fiecare zi cu mult mai multe cărămizi și pentru ca o organizație să aibă impact trebuie să depășească haosul legislativ. De abia apoi putem vorbi de performanță, schimbare, advocacy. Spun un mare DA, SE POATE! Cu puțin ajutor, organizațiile pot să fie conectate la procesul decizional, pot anticipa schimbările sau pot influența deciziile având la bază un sistem eficient de informare, alertare și monitorizare. Cred cu tărie că, în ciuda faptului că în România contextul politic se schimbă și afectează mediul ONG, se poate susține dezvoltarea societății civile cu instrumentele potrivite.”
, a declarat Octavian Rusu, coordonator platformă Issue Monitoring. 

Pe platforma Issue Monitoring pot fi urmărite 3 domenii de interes pentru organizații non-profit:
1. Transparență. În cadrul acestui domeniu sunt monitorizate propunerile legislative legate de transparența decizională, accesul la informațiile de interes public și dialogul social. 
2. Reglementare ONG. Acest domeniu cuprinde inițiativele legislative de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații precum și inițiative din domeniul protecției sociale a persoanelor vulnerabile, prevenirea și combaterea spălării banilor, economie socială, achiziții publice, etc. 
3. Finanțare ONG. Acest domeniu acoperă propunerile legislative care propun modificarea legii nr 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, fonduri externe nerambursabile, contractare socială și reglementări speciale privind finanțarea din surse publice. Au fost identificate și propuneri legislative de modificare a Codului Fiscal care vor influența direct metodele de finanțare și de raportare a organizațiilor neguvernamentale. 

Organizațiile care doresc să beneficieze gratuit de serviciile de monitorizare ale platformei Issue Monitoring trebuie să completeze formularul de înregistrare de AICI.

Această platformă face parte din proiectul nostru numit: „Îmbunătățirea cadrului juridic privind finanțarea publică a organizațiilor neguvernamentale” finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. 

***
Centrul pentru Legislație Non-profit Centrul este o organizație non-profit, neguvernamentală lansată în 2013 cu scopul de a oferi o informare corectă și răspunsuri clare cu privire la aspectele juridice cu care se confruntă asociațiile și fundațiile în activitatea lor curentă. Asociația a creat o platformă de resurse pentru organizațiile nonguvernamentale - www.legiong.ro - și un serviciu de monitorizare a deciziei publice - issuemonitoring.ro.