Este nevoie de parteneriate locale pentru a lupta împotriva sărăciei extreme și protejarea copiilor care trăiesc în astfel de condiții. Construind pe expertiza Organizației Umanitare CONCORDIA în județul Prahova, s-au validat încă o dată nevoile din comunitate și s-a discutat pe soluții concrete de conlucrare: autorități publice – ONG-uri – instituții publice de resort și alți actori locali importanți pentru îmbunătățirea serviciilor adresate copiilor și familiilor care trăiesc în comunități foarte sărace.

Ieri, 6 aprilie, a avut loc conferința online de prezentare a proiectului „Servicii de calitate în comunitate - sprijin pentru o creștere durabilă și incluzivă a comunităților din Odobești / Dâmbovița și Ploiești“, cod 127381, prin care Organizația Umanitară CONCORDIA și-a extins în toamna anului trecut centrele de zi pentru copii și familii din comunitățile extrem de sărace existente în Ploiești, prin inaugurarea Centrului de Zi pentru Copil și Familie CONCORDIA-ODOBEȘTI, în parteneriat cu Primăria Comunei Odobești (Dâmbovița).

25 de invitați, reprezentanți ai Primăriei Comunei Odobești, instituții de învățământ, autorități din domeniul serviciilor sociale din Dâmbovița și Prahova și persoane implicate în implementarea proiectului s-au întâlnit virtual în cadrul evenimentului, unde au fost prezentate activitățile proiectului și a avut loc și un schimb de experiență cu privire la intervențiile în comunitățile sărace, discutându-se despre planurile de viitor, nevoile identificate și soluțiile care, prin eforturi comune, să vină în sprijinul familiilor afectate de sărăcie din Dâmbovița și Prahova, în interesul copilului, astfel încât acesta să nu lase școala în urmă și să rămână în sânul familiei.
 
Educația este foarte importantă pentru a ieși din cercul sărăciei extreme. La centrele de zi pentru copii și familii, 113 copii din comunitățile sărace primesc sprijin educațional, fiind singura lor șansă de a avea un viitor mai bun. 68 de familii sunt ajutate cu haine, medicamente, încălțăminte, alimente și produse de curățenie. Asistenții sociali merg în comunitate în fiecare săptămână, unde află nevoile lor, pentru a le oferi ajutor pentru îmbunătățirea nivelului de trai.

„Intervenția noastră este una care are în vedere întreaga familie, încercăm să sprijinim copiii să meargă la școală, dar și să sprijinim părinții să își găsească un loc de muncă, să rămână alături de copiii lor. Practic, prin această intervenție, noi ajutăm familiile înainte de a fi în situația de a-și abandona copiii. […] Sunt foarte multe probleme de rezolvat și de aceea suntem noi aici, să sprijinim comunitățile. Cred cu tărie că împreună putem face multe lucruri frumoase, cred cu tărie că autoritățile împreună cu ONG-urile pot să lucreze frumos și avem exemple în Ploiești, în Prahova și în Dâmbovița că se poate. Estimez că în cinci ani acest tip de intervenție va fi răspândit la nivel național pentru că este o intervenție care, cu adevărat, previne abandonul familial.“, a spus doamna Elena Matache, Director Executiv Programe și Proiecte CONCORDIA România și Coordonator Metodologic al Proiectului.

„Împreună cu cei de la CONCORDIA vom face numai lucruri bune pentru copiii din Odobești. Din acest dialog putem să tragem mai multe concluzii și sper ca exemplul nostru să îl urmeze mai multe localități din județ și nu numai. Până la urmă, împreună vom reuși să facem ceva pentru copiii cu probleme în familie, pentru copiii familiilor cu probleme financiare.”, a spus domnul Alecu Niculae, Primarul Comunei Odobești, județul Dâmbovița.

Proiectul „Servicii de calitate în comunitate - sprijin pentru o creștere durabilă și incluzivă a comunităților din Odobești / Dâmbovița și Ploiești“ este implementat pe o perioadă de 30 de luni, având o valoare totală de 5.788.973 lei. 230 de copii din 65 de familii din Ploiești, județul Prahova, și Comuna Odobești, județul Dâmbovița, vor fi susținuți să rămână în sânul familiei, în ciuda dificultăților materiale cu care acestea se confruntă, și să meargă la școală. Obiectivul principal al proiectului este creșterea calității vieții pentru familiile care se confruntă cu un risc de excluziune socială asociat cu riscul separării copilului de familie, prin dezvoltarea și implementarea de servicii integrate care să conducă la o dezvoltare durabilă, sustenabilă și incluzivă a comunităților în ansamblu și dezvoltarea capacității autorităților publice locale.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

***
Despre CONCORDIA


Cu un istoric de 30 de ani în România, CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an.