Cei 21 de medici au facut apel la toti medicii veterinari din Romania “sa nu accepte eutanasia cainilor fara stapan, practica care nu numai ca nu va rezolva situatia dar ii va dezonora si va atrage dispretul societatii asupra lor”.
 
De 15 ani, in Pitesti, niciun caine nu a fost eutanasiat in contextul gestionarii cainilor fara stapan!
 
Din iunie 2014, in Buzau, eutanasiile au fost oprite. Intre-timp, colaborarea intre asociatia locala, “Prieteni credinciosi” si adapostul public al primariei Buzau a condus la imbunatatirea situatiei cainilor dar si la schimbarea mentalitatii celor pusi sa ucida.
 
Inca din ianuarie, Primaria Buzau s-a straduit din rasputeri sa demareze din nou procesul de ucidere a cainilor solicitand inclusiv puncte de vedere de la ANSVSA, DSVSA Buzau, pe care le-a transmis anexate Notificarii semnate de catre S.C.Urbis Serv ce gestioneaza cainii fara stapan si adresate medicului veterinar al adapostului si imputernicit al primarului sa eutanasieze cainii din adapostul public. Prin Notificarea adresata medicului veterinar, i se arata acestuia, in mod imperativ, ca in baza contractelor incheiate cu primaria Buzau si S.C. Urbis Serv: “aveti obligatia sa procedati la aplicarea legii, in caz contrar cheltuielile privind mentinerea, cazarea, hranirea si adaparea cainilor fara stapan in adapost, peste termenele legale fiindu-va imputabile ”
 
Ca urmare a acestei notificari si a punctului de vedere emis de ANSVSA privind legalitatea eutanasiei (exprimata de altfel amibiguu) si transmis primariei Buzau, FNPA a trimis catre autoritatile implicate, Primaria Buzau, DSVSA, SC Urbis Serv si Cabinetului veterinar dr. Emil Paraschiv, o adresa prin care ne exprimam opinia legala referitoare la nelegalitatea eutanasiei cainilor fara stapan conform OUG 155/2001 si normelor de aplicare HG 1059/2013: „apreciem ca, pana la momentul la care ICCJ va solutiona in mod definitiv toate actiunile de suspendare respectiv anulare a unor prevederi contestate, aflate pe rolul sau in prezent, orice procedura de eutanasie este nelegala”. „Asadar, solicitarile imperative ale Primariilor, adresate operatorilor concesionari ai serviciilor, respectiv medicilor veterinari care deservesc acesti operatori, cu privire la demararea procedurilor de eutanasiere in adaposturile publice, nu au niciun temei legal in momentul de fata. Mai mult, acestea pot echivala, in plan penal, cu o instigare la infractiunea de abuz in serviciu.” 
 
De asemenea presedinta asociatiei „Prieteni credinciosi” transmite o adresa catre primaria Buzau in care arata de asemenea ca „demararea actiunii de eutanasiere nu are temei legal”.
 
Cu toate ca tocmai reinnoise contractul cu SC Urbis Serv, din cauza presiunii mari puse de catre aceasta societate si de catre Primarie pentru uciderea cainilor aflati in adapost, luni, 8 februarie, Dr. EMIL PARASCHIV, MEDIC AL ADAPOSTULUI PRIMARIEI, ISI DEPUNE DEMISIA aratand astfel ca nu poate asimila meseria de medic veterinar cu cea de ucigas platit.
 
Salutam gestul de onoare al medicului veterinar care nu a mai acceptat sa incalce codul deontologic profesional si principiul moralitatii!
 
Carmen ARSENE
 
Presedinte
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)