Acesta a fost mesajul atelierului sustinut de cercetatorii de la geo-spatial.org in cadrul laboratorului media experimental Sponge. Scopul atelierului a fost initierea incepatorilor in folosirea tehnologiilor libere, open source, pentru a dezvolta gratuit harti digitale.

Iata si cateva harti aplicate pe propriile proiecte facute de participanti in urma atelierului:

La atelier au participat peste 50 de jurnalisti, studenti din domenii diferite, oameni de comunicare, istorici, analisti politici, angajati ai unor institutii publice. Cercetatorii si-au propus ca in cadrul atelierului sa demonstreze ca nu trebuie sa fii geograf ca sa te folosesti de harti in activitatea ta. In orice domeniu ai activa, informatiile si seturile de date cu care lucrezi pot genera harti care sa sintetizeze intr-o singura imagine relevanta zecile de tabele si rapoarte care se lasa greu ordonate.

In functie de domeniul tau de interes, poti face harti relevante cu orice: cu traficul masinilor, cu nivelul de poluare, cu traseismul politic, cu date de venituri ale populatiei, cu caini vagabonzi, cu date istorice, cu nivelul de promovare la BAC, cu investitiile imobiliare etc.
Atelierul a durat trei ore si a fost structurat in doua parti: una teoretica, in care au fost prezentate notiuni generale referitoare la date, geodate, open source, date deschise, licente, metadate etc, si o sesiune practica, in care au fost folosite studii de caz pentru a arata cum se dezvolta o harta de la nivelul 0, folosind solutii softwear simple, elegante si, mai ales, gratuite - Carto DB Odyssey, https://cartodb.github.io/odyssey.js). Fiecare participant a lucrat pe propriul laptop si a construit in timp real o harta in timpul atelierului.

Iata cateva link-uri care sintetizeaza informatia din cadrul atelierului:

Resursele folosite 

Tutoriale

Laboratorul Sponge  propune la inceputul fiecarei luni o tema de discutii / dezbateri / informari virtuale pe care le puteti urmari si la care puteti contribui personal pe site-ul laboratorului - http://thesponge.eu. Fiecare luna se incheie cu un atelier practic. Daca vrei sa fii la curent cu aceste teme si ateliere, te poti inscrie pe lista noastra de discutii.
 
geo-spatial.org este un portal on-line ce contine articole, tutoriale si date din domeniile cartografie digitala, cartografie istorica, neogeografie, modelarea virtuala a terenului, teledetectie, sisteme informationale geografice si sisteme de pozitionare globala. Situl a fost lansat in 2007 ca raspuns la necesitatile de comunicare si informare ale unei comunitati in curs de formare. Promoveaza adoptarea solutiilor software libere open source, neignorandu-le insa nici pe cele proprietare. Militeaza pentru democratizarea accesului la datele geografice si propune harta ca instrument universal de comunicare si inregistrare a relatiilor dintre componentele sociale (stiintifice, politice, culturale, religioase, economice) si dimensiunea lor geospatiala. 
 
Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte.
 
Partenerii Sponge sunt CRJI, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, ApTI si Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti. 
 
Aceasta activitate este finantata in cadrul proiectului „Sponge - conectarea retelelor si comunitatilor de inovatori din domeniul media, tehnologia informatiei si a comunicarii” prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Propiectul a primit o finantare de un an de zile in valoare de 74,163 EUR.  Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org