Fundația Friends For Friends anunță nominalizările Premiilor Superscrieri #13 – un concentrat reprezentativ pentru jurnalismul făcut în interes public în anul 2023. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Superscrieri, din luna mai. Până atunci, publicul este invitat să voteze materialul preferat și să contribuie printr-o donație la premiul Superscrierea Cititorilor.
 

Anul acesta, 47 de materiale (presă scrisă, audio, video, foto, dar și alte povești în spirit civic) au fost selectate de un juriu format din 25 specialiști din media și sunt nominalizate la cele nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.
 

Alături de acestea, vor fi anunțate premiile onorifice și premiile speciale.

„Sunt de numărat pe degete anii în care jurnalismul de investigație românesc a reușit să zguduie guvernul, dând jos un membru al cabinetului. 2023 a fost un astfel de an - iar de căzut, au căzut chiar doi miniștri, nu doar unul. Strict contabil, așa ceva s-ar califica automat ca un an de impact major pentru media. Sunt însă suficiente câteva insule de jurnalism onest pentru a disloca continentul de propagandă și manipulare de la televiziunile de știri, tradiționalele surse de informare ale românilor? Răspunsul realist e mai degrabă nu. Dar Premiile Superscrieri nu sunt doar despre reflectarea posacă a unei realități media, ci și despre promovarea unei idei generoase, optimiste: aceea că o democrație are nevoie de presă curată ca de aer. Ediția de anul acesta a Superscrierilor va onora, ca de fiecare dată, jurnalismul în interes public, premiind cele mai bune investigații și reportaje din 2023. Dar va încerca să-i reamintească publicului că are și el o parte de responsabilitate în sporirea capacității presei independente de a servi interesul public. Miniștrii vin și pleacă. Faptele de scormonit rămân”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Să fie lumină, Judecata de Acum.
 

Publicul, juriu și sponsor pentru Superscrierea Cititorilor

În contextul temei acestei ediții, despre finanțarea jurnalismului și despre faptul că acest lucru ne privește pe toți, FFFF invită publicul să voteze materialul preferat dintre cele 47 de nominalizări și, totodată, să contribuie cu o donație pentru acest premiu special în valoare de 3.000 de euro.
 

Nominalizările ediției pot fi votate până pe 10 mai, aici: https://www.ffff.ro/premiile-superscrieri-2/nominalizarile-premiilor-superscrieri-13-voteaza-materialul-preferat/
 

Poți dona aici pentru a susține Superscrierea Cititorilor: https://www.ffff.ro/doneaza/
 

Juriul ediției

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situația de conflict de interese.
 

Vlad Stoicescu este președintele juriului acestei ediții. Membrii juriului sunt: Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat.

 

La categoria „Fotografia anului în media” juriul este format din: Octav Ganea, Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz, iar la categoria „Civic Influencers” juriul este format din Monica Jitariuc și Diana Filimon.

 

Nominalizații Premiilor Superscrieri #13 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție:

AUDIO/PODCAST

 

DEBUT JURNALISTIC

PRESĂ LOCALĂ

OPINIE

 

INVESTIGAȚIE

REPORTAJ

 

TV & VIDEO-JURNALISM

FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA (MASS/SOCIAL)

 

CIVIC INFLUENCERS

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD - Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, PPC Energy Services.