Asociația Monomyths dă startul proiectului Captain Civic, prin intermediul căruia introduce primul joc de educație civică din România. Jocul Hi-Quest își propune să contribuie la formarea unei generații de liceeni activi, implicați, solidari și informați în privința drepturilor și responsabilităților pe care le au în societate. Conferința de lansare va avea loc online joi, 31 martie 2021, de la ora 16:00. Pentru a participa trebuie să vă înregistrați accesând link-ul de mai jos. După înregistrare, veți primi un mail cu link-ul pentru conferință.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZclceurrjIjHtTCy404bPJhVbF_qAe4HsZW

Proiectul Captain Civic este derulat de Asociația Monomyths cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a implica 1.200 de elevi într-un program complex de educație civică prin gamificare (metode alternative de învățare prin joc), care să le dezvolte competențele personale, sociale, civice și gândirea critică.

 
Pentru început, am găsit 15 profesori motivați, curioși, deschiși si apropiați de lumea elevilor lor gata să facă parte din echipa Captain Civic. În cadrul unui training de trei zile, organizat in perioada 1-3 aprilie, acești 15 Căpitani Civici împreună cu doi traineri cu experiență vor testa Hi-Quest pentru a înțelege cum îi pot ghida ulterior pe tineri să participe la acest joc educațional la clasă, să își descopere compasul interior de valori, să ia decizii raționale și corecte și să își înțeleagă drepturile și responsabilitățile pe care le au în calitate de tineri cetățeni. Cu ajutorul feedback-ului oferit de primii 15 profesori participanți în legătură cu modul în care am putea îmbunătăți actuala versiune a jocului, vom realiza versiunea finală în care vom implica alți 45 de profesori motivați să ducă această inițiativă în comunitățile lor”, explică coordonatoarea proiectului, Luminița Ene.
 
Timp de opt săptămâni, 1.200 de liceeni vor avea ocazia să descopere cele șapte orașe tematice și misiunile interactive incluse în jocul educațional Hi-Quest, creat în exclusivitate în România de o echipă de educatori, lucrători de tineret și designeri de jocuri. Hi-Quest îi provoacă pe tineri să își gestioneze avalanșa de emoții specifice vârstei, să își construiască comportamente pozitive, dar și să aibă discuții cu sens pe tematici precum bullying, voluntariat, știri false, gândire critică, dezvoltare durabilă, drepturile omului, diversitate și discriminare.

Cu ajutorul proiectului Captain Civic, liceenii învață să fie adevărați cetățeni care acționează civic și construiesc un oraș care funcționează după reguli clare, își asumă roluri publice și se simt bine când oferă din timpul lor comunității în care trăiesc. Prin parcurgerea provocărilor devin atenți la nevoile comunității lor și ale Planetei. Reflectează la consumerism, resurse, voluntariat. Acționează pentru ca toți oamenii să aibă șansa unei vieți mai bune și se gândesc permanent la pământ, aer și apă pentru că înțeleg consecințele globale ale acțiunilor lor. 



***
Despre Asociația Monomyths
Din 2014, Asociația Monomyths, o organizație de tineret activă în București, creează în cooperare cu experți și mentori internaționali contexte și spații interactive de învățare dedicate tinerilor, adolescenților și lucrătorilor de tineret din România, state membre ale Uniunii Europene, țări din regiunea MEDA și Caucaz, America de Sud și Africa.
Asociația Monomyths oferă acces gratuit la programe educaționale și dezvoltare inovatoare tinerilor și adolescenților, precum și instrumente educaționale organizațiilor de tineret (jocuri de societate educaționale, platforme educaționale, toolkituri tematice cu activități de educație în context nonformal și cursuri digitale MOOC). Viziunea Asociației este de a inspira tineri și adolescenți din întreaga lume să își concentreze energia, curajul și creativitatea pentru a deveni cetățeni activ, factori de schimbare și creatori de intervenții cu impact social.


Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.